Prajitura Boema este una din prajiturile pe care le iubim nespus pentru ca este delicioasa, apetisanta si foarte simplu de preparat.
Blatul cu cacao insiropat impreuna cu glazura aromata, crema ganache si frisca naturala sunt combinate perfect iar gustul este absolut grozav .
Reteta este a Licutei si ii multumesc de fiecare data cand pregatesc prajitura asta, este extraordinar de buna si v-o recomand cu mare drag .
Ingrediente:
- Blat
- 5 oua mari
- un praf de sare
- 140 g faina
- 3 linguri de cacao
- 200 g zahar
- 50 ml ulei
- 1 lingurita rasa cu praf de copt
- Sirop
- 150 g zahar
- 300 ml apa
- 1 lingura cu esenta de rom
- Glazura
- 100 g zahar
- 100 ml apa
- 100 g ciocolata neagra ( 50-60 % masa de cacao )
- 25 g unt
- 1 lingurita esenta de rom
- Crema de ciocolata ( ganache )
- 250 ml smantana pentru frisca
- 150 g ciocolata neagra ( 50-60 % cacao )
- o lingura esenta de rom
- Decor
- 400 ml smantana pentru frisca
- 1-2 linguri cu zahar pudra (optional)
- o lingura cu glazura de ciocolata
Mod de preparare pentru prajitura Boema:
Prima data este de preferat sa preparam crema prajiturii deoarece va trebui sa stea la rece .
Incalzim smantana pentru frisca pana la punctul de fierbere, stingem focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine pana se topeste ciocolata, adaugam esenta de rom si punem crema la rece pana se intareste .
Apoi o mixam bine pana se deschide la culoare si devine pufoasa .
Prepararea blatului e foarte simpla. Mixam ouale intregi cu un praf de sare si zaharul timp de 10-15 minute pana se tripleaza volumul. Va trebui sa obtinem o compozitie cremoasa, pufoasa si deschisa la culoare .
Cernem faina impreuna cu cacaoa si praful de copt iar apoi o incorporam in compozitia de oua, putin cate putin, amestecand delicat cu o spatula.
La final punem si uleiul si il inglobam usor.
Turnam aluatul obtinut intr-o tava de 22×32 cm si coacem blatul 30-40 de minute la 180 °C. Cand este gata, il rasturnam si-l lasam sa se raceasca complet.
Cat se coace blatul preparam siropul. Caramelizam zaharul cu atentie sa nu-l ardem, turnam cu grija apa si lasam la fiert pana se topeste tot caramelul. Cand s-a mai racorit adaugam esenta de rom.
Dupa ce am facut siropul, urmeaza glazura. Fierbem apa si zaharul timp de 5 minute la foc mediu, luam vasul de pe foc, punem ciocolata, untul si amestecam energic pana se omogenizeaza. Nu va temeti daca va parea taiata, va deveni omogena dupa amestecare.
Ce facem cu blatul pentru prajitura
Insiropam blatul cu siropul caldut si apoi taiem prajitura boema in cubulete. Eu am taiat laturile mici ale blatului si mi-au iesit 20 de bucati.
Punem cu o lingura deasupra fiecarei prajituri din glazura preparata anterior. Daca se intareste, incaliziti-o si va deveni iar fluida. Nu uitati sa pastrati o lingura doua pentru decor 🙂 .
Mixati si frisca pentru decor cu 1-2 linguri de zahar pudra pana capata consistenta .
Puneti crema intr-un sac-a-poché si posati pe fiecare prajitura cate o rozeta. Decorati cu frisca si cateva picaturi din glazura pusa deoparte.
Pastrati prajiturile cateva ore la rece dupa care se pot servi. Sunt absolut delicioase, pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.