Inca din copilarie am adorat prajitura Carpati si ori de cate ori am pofta, o prepar cu mare drag. Desi reteta nu este complicata, necesita ceva timp de preparare si rabdare cat cuprinde. Dar cand pofta este mare si-ti sta gandul numai la ea, iti rezervi o dupa amiaza si treci la treaba 🙂 .
Ingrediente:
- Foi (9 bucati de 30×33 cm)
- 900 g faina
- 3 oua mari
- 200 g zahar
- 250 ml ulei
- 250 ml lapte
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu (stins in doua linguri de otet)
- vanilie (pastaie, esenta sau zahar vanilat)
- un varf de lingurita de sare
- Crema
- 450 g zahar
- 130 g faina
- 1,5 l lapte
- 250 g unt
- Glazura
- 200 g ciocolata de menaj
- 50 g unt
- 100 ml lapte
- Decor
- 50 g nuca de cocos
Mod de preparare pentru prajitura Carpati:
Intai ne ocupam de aluat. Intr-un bol mare mixam ouale cu sarea, zaharul si vanilia. Adaugam uleiul, laptele si bicarbonatul de sodiu, stins, mixand continuu.
Incorporam faina cernuta si amestecam cu un tel, apoi, cand se ingroasa, cu o lingura de lemn sau cu mana.
Trebuie sa obtinem un aluat maleabil, nici moale, nici prea tare.
Il impartim in 9 bile egale (in jur de 190 g/una) si intindem foile, ajutandu-ne de faina. Le asezam pe fundul tavii pe care am presarat faina sa nu se lipesca foaia. Le intepam din loc in loc cu furculita sa nu se umfle in cuptor si le coacem in jur de 10 minute la 180°C, pana se rumenesc usor.
Dupa ce le scoatem din cuptor, le asezam una peste alta si le acoperim cu un prosop de bucatarie.
Pentru crema, caramelizam zaharul intr-o cratita cu fundul dublu iar cand a capatat culoarea chihlimbarului, adaugam treptat faina, amestecand continuu cu un tel.
Punem apoi laptele in fir, amestecand mereu sa nu se faca cocoloase.
Fierbeti crema timp de 5 minute, la foc mic, din momentul in care a dat in clocot, astfel faina va fi fiarta bine.
Cand este gata, stingeti focul, adaugati untul taiat cuburi si amestecati bine sa se omogenizeze.
E momentul sa asamblam prajitura Carpati.
Puneti cate o cantitate cat de cat egala pe fiecare foaie si intindeti bine. Pentru ultima foaie, ori o puteti intinde, ori o pastrati pentru cand veti taia prajitura, este necesara la lipire.
Puneti prajitura la rece cateva ore sau peste noapte.
Taiati marginile si apoi impartiti-o in trei dreptunghiuri pe partea mai lunga.
Fiecare dreptunghi taiati-l apoi pe diagonala, asezandu-l pe un capac de lemn la marginea mesei. Lipiti bucatile, presandu-le delicat cu mainile.
Glazura se prepara foarte usor, topind toate ingredientele la baie de abur sau microunde.
Cand s-a racorit, glazurati prajitura si presarati fulgii de cocos peste ea.Pastratio la rece pana in momentul servirii.
Taiati prajitura Carpati in felii de 2 cm si mancati-o cu gandul la copilarie 🙂 . Pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.