Dulciuri

Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară

Prăjiturile cu fructe sunt cele mai adorate, vara, însă această prăjitură cu afine și bezea, este pe cât de simplă, pe atât de delicioasă. Dacă o prepari odată, cu siguranță se cere repetată.

Ne plac foarte mult afinele în deserturi. Se comportă perfect, nu sunt foarte zemoase și dau un colorit frumos secțiunii, prăjiturilor. Am preparat anterior și o rețetă de prăjitură cu afine și crumble cu migdale, care a avut mare succes.

Iar printre rețetele preferate se numără și rețeta de cheesecake cu sos de afine pe care o preparăm în orice sezon.

Nici dulceața de afine nu ne lipsește din cămară și nici afinata. Sunt rețete pe care le repetăm an de an și nu ne plictisim de ele.

Mai includem afinele și în rețetele de înghețată sau în cele de budincă.

Rețetă de prăjitură cu afine și bezea

Pentru rețeta de azi, pregătim un blat pufos ca de pandișpan, dar cu mai multe gălbenușuri. Oprim câteva albușuri pentru bezea, iar între cele două presărăm afine trecute prin zahăr pudră, cu aromă de vanilie. Afinele nu au o aromă intensă, așa că le ajutăm puțin cu vanilie.

Prăjitura iese minunată. o putem prepara în tavă clasică, sau în tavă rotundă, de tort.

Găsiți pe blog mai multe rețete de deserturi cu afine.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos rețeta completă pentru prăjitură cu afine și bezea.

Prăjitură cu afine și bezea, porționată, alături de o ceașcă cu afine

Gătește Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

12

Prăjitură cu afine și bezea porționată

Ingrediente

  • Pentru blat în formă de 25 cm, diametrul:
  • 2 ouă + 3 gălbenușuri
  • 150 gr unt( cu 82 % grăsime)
  • 150 gr zahăr
  • 150 gr iaurt grecesc
  • 300 gr făină
  • 7 gr praf de copt
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 200 gr afine
  • 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
  • Pentru bezea:
  • 3 albușuri
  • 100 gr zahăr
  • sucul de la 1 lămâie, medie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Pregătim blatul de prăjitură cu bezea. Pornim cuptorul la 180 de grade.

Mixăm untul moale, ținut la temperatura camerei, cu jumătate din cantitatea de zahăr și puțină sare până devine cremos. Adăugăm gălbenușurile, esența și omogenizăm compoziția. Mixăm albușurile cu puțină sare și restul de zahăr până obținem o bezea fermă.

Dizolvăm praful de copt în iaurt și adăugăm amestecul peste compoziția de gălbenușuri. Omogenizăm și încorporăm, treptat, făina. Apoi încorporăm bezeaua de albușuri.

Ungem tava cu puțin unt sau ulei, atât la bază cât și pe laterale și întindem aluatul pentru blat în ea. Îl nivelăm cu o spatulă. Trecem afinele prin zahărul pudră și le presărăm deasupra aluatului. Dăm forma cu blat și afine la cuptor pentru 20-25 de minute, la 180 de grade.

Între timp, pregătim bezeaua.

Mixăm albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare, apoi cu zahărul adăugat treptat și alternativ cu zeama de lămâie.

Când blatul este ușor rumenit, întindem peste el bezeaua de albușuri. Mai coacem prăjitura pentru 12-15 minute, sau până când bezeaua capătă o culoare arămie.

Lăsăm minunata prăjitură cu afine și bezea să se răcească bine înainte de a o porționa. O servim cu mare poftă, alături de cei dragi.