Prajitura cu bulion,o reteta veche,cu ingrediente simple si la indemana oricui, gustoasa si apetisanta.
Pentru multi dintre noi aceasta face parte din categoria prajituri din copilarie.
Este foarte gustoasă chiar si in varianta de post, vedeti Aici Reteta.
Ingrediente:
- Foi (4 bucati 30×33 cm)
- 1 ou
- 150 g zahar
- 200 g bulion
- 100 ml ulei
- 1 lingurita de amoniac (stinsa intr-o lingura de otet )
- vanilie
- un praf de sare
- 550 g faina
- Crema
- 1 l lapte
- 200 g zahar
- 180 g gris
- coaja rasade la o lamaie
- zeama de la 1/2 lamaie
- 100 g unt
- 400 g gem de fructe de padure (prune,caise )
Mod de preparare pentru prajitura cu bulion:
Intr-un bol batem oul cu zaharul pana cand se deschide la culoare si se dubleaza compozitia.
Adaugam bulionul,uleiul, lingurita de amoniac stinsa in otet ,vanilia si praful de sare.
Omogenizam si incorporam faina.Trebuie sa obtinem un aluat potrivit (nici moale ,nici tare) si nelipicios. Eventual,la nevoie,mai adaugati o lingura,doua de faina.
*Folositi un bulion cremos,curgator,fara seminte sau coji de rosii.
Lasati aluatul sa se odihneasca 20-30 de minute.
Apoi impartiti-l in 4 bucati din care intindeti 4 foi pe care le coaceti pe fundul tavii (30 x33cm),12-15 minute la 180 °C.Presarati faina pe blatul de lucru sa nu se lipeasca foile si sa le puteti intinde usor,inclusiv pe fundul tavii,inainte de a pune foaia.
Intepati-le cu o furculita din loc in loc sa nu se umfle la copt.
Cand am terminat de copt foile ,ne ocupam de crema pentru ca va trebui s-o punem calduta pe foi.
Intr-o craticioara punem zaharul , grisul si turnam laptele,amestecand continuu cu un tel.Asezati vasul pe foc mediu si fierbeti crema 4-5 minute pana se ingroasa.Nu incetati sa amestecati tot timpul pentru a evita sa se lipeasca.
Imediat ce luam crema de pe foc,adaugam coaja rasa de la lamaie,zeama si untul taiat cubulete.
Amestecati bine sa se omogenizeze si lasati-o sa se mai racoreasca.
Cum umplem foile
Cand crema este inca calduta,umpleti foile.Pe prima foaie puneti jumatate din crema de gris,acoperiti cu a doua foaie pe care o ungeti cu gem.
Puneti ce-a de treia foaie,rstul de crema si in sfarsit,ultima foaie.
Puneti deasupra o tava de dimensiunea foilor sau un capac de lems si puneti deasupra o greutate.
Lasati prajitura sa se inmoaie cateva ore sau mai bine peste noapte si apoi o puteti taia in forma dorita.
Spor la treaba si pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.