Prajitura cu crema de cafea are tot ce imi doresc de la un desert cu cafea. Are aroma, gust delicios, crema fina, o glazura grozava si un blat bine insiropat.
Incercati-o, cu siguranta o veti trece pe lista favoritelor 🙂 .
Ingrediente:
- Blat (22 x 32cm)
- 5 oua mari
- un pic de sare
- 180 g zahar
- 50 ml ulei
- 140 g faina
- 3 linguri de cacao
- 1 lingura de cafea solubila (ness)
- Sirop
- 100 g zahar
- 300 ml apa
- 1 lingura cafea solubila ( ness)
- Glazura
- 100 g zahar
- 100 ml cafea tare (espresso)
- 100 g ciocolata neagra ( 50-60 % masa de cacao )
- 25 g unt
- Crema
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 50 g zahar pudra
- 2 linguri de ness
- 2 linguri de apa
Mod de preparare pentru prajitura cu crema de cafea:
Pentru blat mixam ouale intregi cu un praf de sare si zaharul timp de 10-15 minute pana se tripleaza in volum. Va trebui sa obtinem o compozitie cremoasa, pufoasa si deschisa la culoare .
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si ness-u.l Apoi incorporam amestecul in compozitia de oua, putin cate putin, amestecand delicat cu o spatula.
La final incorporam usor si uleiul.
Transferam aluatul obtinut intr-o tava de 22×32 cm si coacem blatul 30-35 de minute la 180 °C. Cand este gata, il rasturnam si-l lasam sa se raceasca complet .
Intre timp preparam si siropul. Caramelizam zaharul cu atentie sa nu-l ardem, turnam cu grija apa si lasam la fiert pana se topeste tot caramelul .Cand s-a mai racorit adaugam ness-ul si amestecam pana se dizolva. Lasam la racit.
Cum pregatim glazura
Glazura se prepara extrem de simplu. Fierbem cafeaua si zaharul timp de 5 minute la foc mic, luam vasul de pe foc si dupa 2-3 minute, punem ciocolata si untul. Amestecam energic pana se omogenizeaza. Nu va temeti daca va parea taiata, va deveni cremoasa dupa ce s-a racit.
Dupa racire, indepartam marginile blatului si-l taiem in 24 de patratele.
Scufundam rapid patratelele de blat si le asezam intr-o tava.
Acum nu ne ramane decat sa glazuram prajiturile, turnand cu o lingura glazura peste fiecare patratel.
Punem tava la rece si preparam crema.
Intr-un bol punem mascarponele, smantana pentru frisca (nebatuta ), zaharul pudra si cafeaua solubila dizolvata in cele doua linguri de apa.
Mixam pana cand se formeaza o crema consistenta si omogena.
Transferam crema intr-un sac a poche si decoram dupa imagiatie prajiturile. Daca vreti, deasupra cremei puteti presara un pic de ness. Pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.