Prajitura cu crema de lamaie este una tare draga mie pentru ca deserturile racoroase, dulci-acrisoare sunt favoritele mele. Drept sa va spun, si ciocolatosii mei au fost foarte incantati de ea si au mancat portii duble.
Este intr-adevar o prajitura usoara si aromata, perfecta pentru orice ocazie. Are blaturi pufoase, insiropate cu un sirop de lamaie, crema de lamaie cu unt si decorata cu ciocolata alba pe care am colorat-o cu un pic de turmeric. Daca v-am facut pofta, incercati-o, mai ales daca va plac prajiturile aromate, cremoase si insiropate 🙂 .
* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.
*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.
Ingrediente:
- Blat
- 5 oua
- 120 g zahar
- 120 g faina
- 3 linguri ulei
- 1/2 lingurita praf de copt
- un pic de sare
- 1 lingurita coaja de lamaie
- Sirop
- 150 ml apa
- 2 linguri zahar
- zeama si coaja de la 1/2 lamaie
- Crema
- 150 g zahar
- 1 ou
- 1 lingura de amidon (20 g)
- 250 ml lapte
- zeama de la 1/2 lamaie
- coaja de la o lamaie mica
- 200 g de unt (82% grasime)
- Decor
- 100 g ciocolata alba
- 2 linguri de ulei
- un varf de cutit de turmeric (curcuma)
Mod de preparare pentru prajitura cu crema de lamaie:
Blatul se prepara foarte simplu. Mixati ouale intregi cu zaharul si putina sare pana cand compozitia se tripleaza in volum (in jur de 10 min. cu un mixer de mana). Adaugati uleiul si coaja de lamaie, apoi incorporati delicat faina, amestecata cu praful de copt.
Acoperiti cu hartie de copt o tava de 23×30 cm si transferati compozitia, niveland-o usor. Coaceti 25-30 de minute, la 180°C.
Lasati-l la racit pe un gratar, apoi taiati-i marginile.
Intre timp, preparati crema. Intr-o craticioara amestecati bine oul cu zaharul si amidonul. Turnati laptele cald, puneti vasul pe foc si fierbeti la foc mic. Cand a dat un clocot doua, crema este gata, amidonul fierbe instantaneu. Nu uitati sa amestecati constant sa nu se lipeasca.
Incorporati zeama si coaja de lamaie.
Mutati imediat crema intr-un bol de ceramica sau sticla ( se va raci mai repede) si acoperiti-i suprafata cu folie de plastic, astfel nu va face coaja deasupra.
Cat se raceste crema, mixati untul spuma intr-un bol mai mare si preparati siropul. Nu trebuie decat sa incalziti apa cu zaharul pana cand acesta se dizolva, stingeti focul si adaugati zeama si coaja de lamaie.
Incorporati apoi cate doua linguri de crema in untul spumat bine si amestecati bine pana se incorporeaza. Continuati asa pana cand terminati si restul de crema.
Acum puteti asambla prajitura. Taiati blatul in jumatate si insiropati prima bucata cu jumatate din sirop si intindeti trei sferturi din crema.
Acoperiti cu celalalt blat, insiropati-l cu restul de sirop si intindeti si crema ramasa. Puneti prajitura la rece 30-40 de minute, apoi taiati-o si decorati-o cu ciocolata alba topita impreuna cu uleiul si turmericul.
Pentru decor am folosit o punga, taiata putin la un colt.
Pastrati prajitura cu crema de lamaie la rece pana in momentul servirii. Pofta buna!