Pentru mulți dintre noi, Prăjitura cu foaie sfărâmată sau Prăjitura Katy, reprezintă unul dintre deserturile copilăriei, preparat de sărbători.
Face parte din categoria rețetelor delicioase și spornice, cu foi coapte pe dosul tăvii. Vedeți AICI, rețeta de bază pentru foi coapte pe dosul tăvii.
Și mai găsiți pe blog o Rețetă de foi cu cacao pentru prajituri.
Este minunată și ca gust și ca aspect și nu se prepară deloc greu.
Dacă nu ați încercat-o până acum, v-o recomand cu toată încrederea!
Ingrediente pentru rețeta Prăjitura cu foaie sfărâmată sau Prăjitura Katy
- Aluat pentru 3 foi de 23/40 cm:
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 4 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 25 gr zahăr vanilat
- 4 linguri smântână cu 12% grăsime
- 650 gr făină
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 vârf linguriță cu sare
- Pentru cremă:
- 200 gr unt
- 200 gr ciocolată amăruie
- 1 foaie sfărâmată
- 370 gr gem de caise
- 125 ml lapte
- 50 gr zahăr
- 1 vârf linguriță cu sare
- Pentru deasupra:
- 250 ml frișcă lichidă
- 250 gr mascarpone
- 38 ml esență de vanilie
- 75 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- 1 vârf linguriță cu sare
- Pentru decor:
- 50 gr fulgi de ciocolată amăruie
Mod de preparare pentru rețeta Prăjitura cu foaie sfărâmată sau Prăjitura Katy
Pregătim foile pentru Prăjitura cu foaie sfărâmată.
Untul moale, ținut la temperatura camerei, îl mixăm cu gălbenușurile, zahărul și zahărul vanilat până se omogenizează amestecul. Apoi, adăugăm smântâna, esența, sarea și, la final, făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Vom obține un aluat ușor de întins, pe care îl vom lăsa la rece 30 de minute. Apoi, îl vom împărți în trei și vom întinde 3 foi de dimensiunea tăvii. Coacem foile pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. Apoi le lăsăm să se răcească.
După răcirea completă a foilor, pregătim crema pentru Prăjitura cu foaie sfărâmată.
Sfărâmăm, într-un bol, cea mai urâtă dintre foi și cea mai crocantă, lăsând și bucăți mai mari din ea, pentru un aspect mai plăcut.
Topim, într-un vas, pe foc, ciocolata împreună cu untul, laptele, zahărul și un praf de sare, amestecând continuu.
Lăsăm compoziția să se tempereze ușor, dar nu să se răcească și o turnăm peste foaia sfărâmată. Adăugăm și gemul de caise și amestecăm bine tortul.
Așezăm una dintre foi în tava pe dosul căreia am copt foile și întindem, în strat uniform, crema obținută.
Așezăm deasupra ultima foaie și o presăm ușor peste cremă. Acoperim prăjitura cu o folie alimentară și așezăm o greutate peste ea. Lăsăm prăjitura la rece pentru câteva ore, sau chiar de pe o zi pe alta, să se hidrateze bine foile.
A doua zi mixăm frișca pentru trei sferturi, adăugăm mascarponele, zahărul, un praf de sare și esența și mixăm până obținem o cremă fermă.
Întindem crema peste ultima foaie și presărăm fulgii de ciocolată.
Dăm prăjitura cu foaie sfărânată la rece pentru 1 oră, apoi o putem porționa.
În rețeta clasică nu se pune cremă de frișcă ci se prepară o bezea din albușurile rămase plus zahăr.
Eu m-am abătut de la rețeta clasică, pentru că am avut nevoie de albușuri la altă prăjitură.
* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.
*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.