Site icon Rețete Fel de Fel

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel

 

Prajitura cu foi si crema caramel, o reteta veche si delicioasa,care nu lipsea de pe mesele de sarbatori.Sotului meu ii plac astfel de dulciuri si,in week-end i-am facut o bucurie pregatindu-i prajitura cu foi si crema caramel, una din preferatele lui.

 

Prajitura cu foi si crema caramel

Ingrediente:

 

 

Mod de preparare pentru prajitura cu foi si crema caramel:

 

Intai pregatim aluatul pentru foi.Intr-un bol batem ouale cu zaharul si un praf de sare,apoi adaugam laptele si amestecam bine sa se topeasca zaharul complet.Turnam uleiul,punem vanilia si amoniacul stins cu doua linguri de otet sau zeama de lamaie.

Incorporaam faina si framantam pana obtinem un aluat omogen care nu trebuie sa fie prea tare sau prea moale.

Impartim aluatul in 6 bucati (in jur de 200 g/una ) si intindem foi subtiri pe care le punem pe fundul tavii presarate cu faina.

Si pe blatul de lucru presarati faina sa puteti intinde foile mai usor patru ca sunt foarte subtiri .Inainte de a le baga la cuptor intepati-le din loc in loc cu o furculita pentru a evita umflaturile 🙂 .

Eu folosesc tavile de la aragaz care au 30×33 cm si,inainte de a aprinde cuptorul intind o foaie,dau drumul cuptorului sa se incalzeasca( la 180° C ) si apoi intind alta foaie.

Am astfel pregatite doua foi pe tavi si,pe masa de lucru mai indind una.Foile se coc foarte repede,dureaza 10-13 minute,asa ca aveti grija si stai cu ochii pe ele. Cand s-au rumenit usor sunt gata.

Cand terminam de copt foile,preparam si crema pentru Prajitura cu foi si crema caramel.

Intr-o cratita topim zaharul si,cand a capatat culoarea chihlimbaului,adaugam untul si-l lasam sa se topeasca.Apoi turnam 800 ml lapte si lasam sa fiarba ana se topeste caramelul.Faina o amestecam intr-un bol cu laptele ramas (200 ml ) si turnam amestecul in cratita amestecand continuu cu un tel sa nu faca cocoloase.Fierbem inca vreo 4-5 minute,la foc mic,amestecand continuu.

Crema este gata si-o lasam sa se raceasca,timp in care se va mai ingrosa.

Acum putem sa umplem foile ,avand grija sa impartim crema cat de cat egal (in 5 parti ).

Peste prajitura punem un capac de lemn sau chiar una din tavile folosite la copt si asezam o greutate deasupra (eu am pus doua carti groase ).Lasam prajitura pana a doua zi,timp in care foile se vor inmuia.

Puteti face si o glazura de ciocolata deasupra dar putei taia prajitura asa cum este,pudrand-o cu zahar praf.Este delicioasa,cu gust intens de caramel.Pofta buna !

 

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Exit mobile version