Prajitura cu nuci, ciocolata si rom este una dintre acele deserturi care te face sa mai vrei o portie. Are un blat pufos cu cacao insiropat cu rom si-o crema delicioasa de ciocolata cu nuci prajite si macinate.
Ingrediente
- Blat
- 6 oua
- 120 g zahar ( 6 linguri )
- 40 g amidon (2 linguri )
- 30 g cacao (2 linguri )
- 50 g faina (3 linguri )
- o lingurita praf de copt
- 1/2 esenta de rom
- un praf de sare
- Sirop
- 350 ml apa
- 80 g zahar (4 linguri )
- 1/2 esenta de rom
- Crema
- 300 g ciocolata amaruie
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g nuca macinata
- 100 g unt
- 50 – 80 g zahar pudra
- 1/2 esenta de rom
- Decor
- bombonele colorate de zahar ,fulgi de ciocolata ,nuci,etc.
Mod de preparare pentru prajitura cu nuci, ciocolata si rom
Pentru blat separam ouale ,albusurile le batem cu un mixer impreuna cu sarea pana incep sa prinda consistenta ,apoi adaugam treptat zaharul si mixam continuu pana obtinem o compozitie ferma .Incorporam galbenusurile batute usor ,amestecand delicat ,apoi punem faina,amidonul ,cacaoa si praful de copt,toate cernute .Facem miscari circulare de sus in jos ,delicate ,astfel incat albusurile sa nu se lase.
Acoperim cu hartie de copt o tava de 22 x 30 cm si turnam aluatul si-l nivelam .Coacem blatul 35 de minute la 180 -200 °C. Pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea .
Siropul il pregatim astfel .Topim zaharul intr-o craticioara si-l lasam pana capata o culoare aurie ,apoi turnam cu grija apa si fierbem pana se topeste caramelul.Cad s-a racit adaugam esenta de rom.
Preparam crema de ciocolata cu nuci si rom.
Punem intr-o craticioara smantana pentru frisca,zaharul pudra ,untul ,ciocolata si lasam la foc mic amestecand continuu pana ce se topesc .Nu trebuie sa fiarba , doar sa se omogenizeze ingredientele .
Intre timp prajim si nucile intr-o tigaie antiaderenta pana se rumenesc usor ,apoi le lasam sa se raceasca si la macinam intr-o rasnita .
Lasam sa se raceasca complet si punem vasul la frigider sau la congelator vreo 10 minute pana se receste bine ,apoi mixam bine pana devine cremoasa si se deschide la culoare .Adaugam nucile macinate si amestecam sa se omogenizeze .
Acum putem asambla prajitura .Taiem blatul in doua pe lungime si insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop.Punem jumatate din crema ,nivelam bine ,acoperim cu cealalta parte de blat,siropam si punem si restul de crema .
Pastram prajitura la rece o ora ,doua ,o taiem in forma dorita si servim .Delicioasa,pofta buna !
O reteta asemanatoare si la fel de delicioasa este prajitura cu ciocolata si nuci (click pentru reteta) .
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.