Dulciuri

Prăjitură cu prune și crumble. Rețetă simplă

Pentru porția de dulce dintr-un weekend petrecut cu cei dragi, această rețetă de prăjitură cu prune și crumble este mai mult decât ideală.

Abia am așteptat să apară primele prune coapte, pentru a le introduce în deserturi delicioase. Ce poate fi mai bun la porția de dulce, vara, decât un desert cu fructe. Pe lângă gust bun, aromă plăcută și culoare, fructele dau o senzație de răcoare în deserturi. exact ce avem nevoie într-o zi călduroasă.

Din categoria rețetelor cu prune de pe blog, vă mai recomand și rețeta de prăjitură cu prune, migdale și ciocolată albă. Este absolut delicioasă.

Dar, nu uităm să amintim și rețeta de gomboți cu prune. Celebra rețetă de găluște cu prune, mult adorată în copilărie.

Avem și o rețetă interesantă de cheesecake cu prune si nashi. Nashi sunt o varietate de pere japoneze. Nu-i nimic dacă nu găsiți aceste fructe, puteți pune pere românești. Combinația dintre pere și prune este delicioasă, iar aroma senzațională.

Rețetă de prăjitură cu prune și crumble

Pentru rețeta de față folosim prune nu foarte coapte, pentru a nu se forma sirop în timpul coacerii. Aluatul este unul simplu, fraged, iar pentru crumble nu avem nevoie decât de unt și făină. Este o rețetă simplă, dar tare gustoasă, merită preparată pe tot parcursul sezonului cu prune coapte.

Mai găsiți pe blog rețete cu prune. Doar trebuie să tastați cuvântul ”prune” în caseta de căutare, pentru a le descoperi.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos rețeta completă pentru prăjitură cu prune și crumble.

Prăjitură cu prune și crumble porționată pe un platou

Gătește Prăjitură cu prune și crumble. Rețetă simplă

Timp de preparare

35 min

Porții

20

Prăjitură cu prune și crumble porționată, alături de o ceașcă cu ceai

Ingrediente

  • Pentru aluat în tavă de 23/38 cm: 
  • 2 ouă medii
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 100 gr zahăr tos
  • 25 g zahăr vanilat
  • 50 gr iaurt
  • 7 gr praf de copt
  • 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • un praf sare
  • 400-450 gr făină
  • 1 kg prune
  • Pentru crumble:
  • 100 gr unt rece
  • 150 gr făină
  • 50 gr zahăr
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Se începe cu prepararea aluatului fraged.

Se amestecă untul moale cu zahărul până devine spumos. Se adaugă unul câte unul, ouăle și se omogenizează compoziția. Apoi se adaugă iaurtul amestecat cu bicarbonatul și, la final, făina amestecată cu sarea și praful de copt.  Va rezulta un aluat ușor moale, dar nelipicios, pe care îl întindem în tava unsă cu puțin unt. Lăsăm aluatul în tavă să se odihnească 10 minute, timp în care pregătim prunele și crumble și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Prunele se spală, se sparg și li se îndepărtează sâmburii. Se taie în sferturi. și se așază peste aluatul din tavă cu partea interioară în sus.

Pentru crumble, se amestecă, rapid, făina cu sarea și zahărul și untul rece tăiat în cuburi. Se amestecă cu vârfurile degetelor până obținem niște firimituri. Presărăm firimiturile peste prunele din tavă și dăm tava la cuptor la 180 de grade, pentru 20-25 de minute.

Lăsăm prăjitura să se răcească, o porționăm și o servim cu poftă alături de un ceai aromat, sau alături de cafea.

Spor și poftă bună!