Dulciuri

Prăjitură din albușuri cu cremă caramel

Pentru că mi-au rămas niște albușuri după sărbători, am pregătit cu ele o delicioasă Prăjitură din albușuri cu cremă caramel.

Blatul l-am preparat cu ciocolată și nucă, un blat aerat și ușor sfărâmicios. Iar pentru crema caramel, aveam deja un sos caramel pregătit după Această Rețetă, la care am mai adăugat puțină frișcă și mascarpone.

A ieșit un deliciu garantat.

Din aceeași categorie de deserturi din albusuri, mai găsiți pe blog și:

Rețeta Tort din albușuri cu ciocolată

Rețeta Muffins din albușuri cu fructe uscate

Rețeta chec din albusuri cu ciocolata si fistic

Ingrediente

  • Pentru blat(28/42 cm):
  • 6 albușuri
  • 150 gr zahăr
  • 150 gr ciocolată amăruie
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 ml lapte
  • 100 gr făină
  • 150 gr nucă măcinată
  • 50 gr pesmet
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 2 lingurițe esență de rom
  • Pentru crema caramel:
  • 400 gr sos caramel
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml frișcă lichidă, îndulcită

Mod de preparare

Pregătim blatul pentru rețeta de Prăjitură din albușuri cu cremă caramel.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Mai întâi punem ciocolata la topit împreună cu untul și laptele. Amestecăm intens până se topesc ingredientele solide și se omogenizează compoziția, apoi o lăsăm la temperat. Adăugăm și esența de rom.

Măcinăm nuca, nu foarte fin, să mai rămână și câteva bucăți mai măricele.

Albușurile ținute la temperatura camerei cel puțin 30 de minute, le presărăm cu puțină sare și le mixăm spumă. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm la treaptă superioară până bezeaua devine foarte fermă. Adăugăm compoziția de ciocolată și omogenizăm totul, mixând la treaptă mică. Scoatem mixerul și folosim o spatulă de silicon, în continuare. Încorporăm în compoziția pentru blat din albușuri cu ciocolată, mai întâi făina cernută împreună cu praful de copt, apoi nuca și pesmetul.

Pesmetul va ajuta blatul să se mențină mai aerat, dar și să devină mai sfărâmicios.

Tapetăm tava cu hârtie de copt la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm puțină făină. Întindem compoziția pentru blat din albușuri cu ciocolată și nuci în tavă și o dăm la cuptor, la 180 de grade, pentru 35 de minute, sau până trece testul scobitorii.

Pregătim crema pentru rețeta de Prăjitură din albușuri cu cremă caramel.

Punem frișca lichidă în bolul mixerului și o mixăm doar până începe să capete volum. Adăugăm mascarponele și sosul caramel și mixăm până se omogenizează crema și devine mai fermă. O dăm la frigider până vom decora prăjitura.

Când prăjitura este răcită, o porționăm și decorăm fiecare porție cu crema caramel, folosim un posh cu dui stelat.

Opțional, mai presărăm puține nuci măcinate pe deasupra, pentru decor.

Nouă ne-a plăcut foarte mult combinația acestei prăjituri, sper să vă placă și vouă și să o încercați!

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.