Cand aveti pofta de eclere dar n-aveti nici chef sau timp de bibilit la ele, prajitura ecler la tava este solutia perfecta.
Are la baza aluat de eclere (pate a choux), o crema de vanilie cu frisca si gelatina, un strat de frisca si decorata cu ciocolata. Este o combinatie grozava, care va fi pe placul tuturor, se prepara usor si este delicioasa.
Ingrediente:
- Aluat de eclere
- 200 ml apa
- 100 ml ulei
- putina sare
- 100 g faina
- 3 oua mari
- Crema de vanilie
- 4 galbenusuri
- 150 g zahar
- 50 g faina
- 500 ml lapte
- 4 foi de gelatina (8 g)
- putina sare
- vanilie (extract,pastai sau esenta)
- 300 ml smantana pentru frisca
- Stratul de frisca
- 250 ml pentru frisca
- o lingura de zahar pudra
- 2-3 picaturi de zeama de lamaie
- Decor
- 50 ml smantana pentru frisca
- 50 g ciocolata de menaj (50% cacao)
Mod de praparare pentru prajitura ecler la tava:
In primul rand vom prepara aluatul de eclere. Intr-o craticioara, pe foc, punem apa, uleiul si putina sare. Cand a inceput sa fiarba, dam focul mic, adaugam toata faina si amestecam energic sa nu se foormeze cocoloase.
Dupa 3-4 minute, cand, pe fundul vasului s-a format o pelicula fina de aluat (semn ca aluatul s-a uscat suficient), stingeti focul si transferati compozitia intr-un bol sa se raceasca.
Cand s-a racorit, incorporati ouale, pe rand, mixand bine dupa fiecare. Nu adaugati urmatorul ou pana cand precedentul nu s-a incorpotat perfect.
Aluatul obtinut il transferati intr-o tava ( 25×32 cm ), unsa cu putin ulei.Intindeti-l cat mai uniform cu o spatula sau chiar cu mainile unse cu ulei, incercand sa-l ridicati macar 2-3 cm si pe marginile tavii.
Coaceti in cuptorul preincalzit la 200°C primele 15 minute,apoi reduceti la 180°C si mai lasati-l inca vreo 20 de minute,pana cand se rumeneste frumos.
*Va creste neregulat si va avea un aspect ciudat,dar nu va preocupati pentru ca asa trebuie sa fie.
Scoateti apoi blatul pe un gratar sa se raceasca.
Cat se raceste blatul,preparati crema.
Intai mixati smantana pentru frisca si puneti gelatina la hidratat in multa apa rece.
Apoi punem laptele pe foc impreuna cu vanilia. Eu am pus direct in crema o jumatate de lingurita de pastai uscate si macinate .
Intr-o cratita amestecam foarte bine galbenusurile cu zaharul si praful de sare pana cand se dubleaza compozitia si se dechide la culoare. Incorporam si faina, apoi turnam laptele cald cu vanilia, amestecand continuu.
Puneti vasul pe foc si fierbem, din momentul cand a dat in clocot, timp de 5 minute, pana se ingroasa, amestecand mereu sa nu se prinda de fund.
Rasturnati crema intr-un bol incapator,lasati-o sa se mai racoreasca si apoi incorporati gelatina.
*Crema nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca se pierd proprietatile gelatinei.
Cand s-a racit,incorporati delicat si frisca.
Puteti pregati si glazura de ciocolata.Incalziti smantana pentru frisca pana atinge punctul de fierbere, apoi puneti ciocolata, lasati 1-2 minute si amestecati pana se omogenizeaza.
Mixati si smantana pentru frisca adaugand si doua trei picaturi de zeama de lamaie pentru mai multa fermitate si indulciti-o cu zaharul pudra.
Acum puteti asambla prajitura.
Asezati blatul in tava, intindeti crema de vanilie in strat uniform,apoi frisca si decorati cu glazura racita .
Puneti prajitura le rece pentru cateva ore sau chiar peste noapte si apoi o puteti taia in forma dorita.
Spor la treaba si pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.