Prajitura Excelent era una dintre dulciurile mele preferate de la cofetarie. Am gasit-o in vechiul meu caiet de retete si am refacut-o spre bucuria alor mei, care adora dulciurile ciocolatoase.
Nu stiu daca este reteta originala de cofetarie dar pot sa va spun ca a iesit un deliciu. Are foi fine de pandispan, crema de cacao cu unt si rom, invaluite intr-o glazura delicioasa de ciocolata. Eu zic sa o incercati, este o combinatie grozava, perfecta mai ales pentru cei carora le place ciocolata si romul.
Ingrediente:
- Foi ( doua de 30×33 cm )
- 6 oua
- 120 g zahar
- 120 g faina
- un praf de sare
- Crema de cacao
- 2 oua
- 180 g zahar
- 40 g cacao
- 250 g unt
- 2 fiole esenta de rom
- Glazura
- 150 g ciocolata de menaj
- 50 ml lapte
- 50 g unt
Mod de preparare pentru reteta de prajitura Excelent:
Intai preparati foile. Intr-un bol incapator mixati bine albusurile pana prind consistenta,apoi incepeti sa adaugati zaharul,putin cate putin. Trebuie sa obtineti o bezea tare si lucioasa.Incorporati si galbenusurile amestecate cu un praf de sare;amestecati acum cu o spatula sau lingura de lemn,de sus in jos, apoi incorporati si faina cernuta.
Impartiti compoitia in doua parti egale si intindeti doua foi subtiri,pe rand, intr-o tava de 30×33 cm acoperita cu hartie de copt.Ungeti cu unt sau cu ulei tava inainte de a pune hartia de copt,o va fixa bine.
Coaceti fiecare foaie de pandispan,13-15 minute la 180°C, pana incep sa se rumeneasca usor.
Lasati-le la racit si preparati crema. Intr-un bol mixati untul moale.pana devine cremos
Mixati intr-o craticioara ouale cu zaharul pana se dubleaza in volum. Puneti vasul la baie de abur si fierbeti crema in jur de 15 minute pana devine cremoasa.
Daca aveti un termometru de zahar e perfect, aduceti compozitia la 70-75°C. Puneti imediat craticioara intr-un vas cu apa foarte rece si lasati la racit.
Cand e rece, adaugati cacaoa si esenta de rom, apoi incorporati untul.
Acum puteti sa taiati foile. Decupati un pic marginile si impartiti restul in 3 parti egale,pe lungime. La fel procedati si cu a doua foaie, astfel incat sa avem 6 benzi.
Ungeti cu crema 5 dintre ele,suprapunandu-le si, pe a sasea,asezati-o deasupra. Acoperit cu folie alimentara si puneti prajitura o ora la frigider.
Eu prefer peste noapte, astfel incat foile de pandispan se afana si devin mult mai fragede.
Cum se prepara glazura
Glazura se prepara foarte simplu. Intr-o craticioara topiti toate ingredientele enumerate mai sus. Eu le pun intr-un bol si le topesc la microunde.
Asezati prajitura pe un gratar si acoperiti-o cu glazura. Excesul care cade in tava, adunati-l, mai incalziti-l putin si glazurati din nou.
Puneti prajitura la rece pana cand se intareste glazura, apoi feliati-o si savurati-o cu placere.
Spor la treaba si pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.