Dulciuri

Prăjitura franțuzească aromată și colorată

Prăjitura franțuzească aromată și colorată este cu adevărat specială, la așa combinație de straturi care mai de care mai delicioase.

Rețeta de prăjitură franțuzească nu este complicată și nici greu de preparat. Are două blaturi de aluat fraged cu cacao, un blat de bezea cu nucă de cocos și o cremă de lămâie, aromată și frumos colorată.

Se decorează cu cacao, sau ciocolată răzuită, sau chiar cu nucă de cocos.

Prăjitura franțuzească aromată și colorată

Poate fi preparată, cu succes, pentru un platou cu prăjituri festive. Va conferi acestuia o pată de culoare, dar și un gust deosebit.

Blaturile de cacao se frăgezesc de la o zi la alta, mai ales dacă adăugăm și puțin bicarbonat de sodiu.

În blatul de bezea cu cocos se pot adăuga diverse fructe uscate: stafide, merișoare, sau vișine din compot, vișine congelate, etc.

Eu nu am avut decât stafide, dar tare mi-ar fi plăcut cu vișine.

Dar și stafidele hidratate în rom, au dat gust plăcut blatului de cocos.

Crema de lămâie ușor acrișoară și aromată completează perfect gustul dulce al blatului de cocos.

Iar blaturile de cacao au un ușor gust amărui.

Așadar, avem o combinație perfectă de gusturi și un aspect plăcut.

Tot pentru platoul cu prăjituri festive, perfecte pentru sărbătorile de iarnă și nu numai, v-aș mai recomanda și:

Rețeta de prăjitură Bounty

Rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook 

* De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Iar pe grup veți putea încărca rețetele voastre cu preparate inspirate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Pentru a vedea și rețeta în imagini din timpul preparării, accesați galeria foto de mai jos!

Prăjitura franțuzească aromată și colorată

Gătește Prăjitura franțuzească aromată și colorată

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

25-30

Prăjitura franțuzească aromată și colorată

Ingrediente

  • Pentru 2 foi fragede cu cacao(23/36 cm):
  • 250 gr unt( 82%)
  • 25 gr cacao
  • 400 gr smântână
  • 150 gr zahăr
  • 425 gr făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 1 vârf cuțit sare
  • Pentru foaia de bezea cu cocos:
  • 6 albușuri
  • 175 gr zahăr
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 150 gr nucă de cocos
  • 50 gr stafide aurii
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 1 vârf cuțit sare
  • Pentru crema de lămâie:
  • 6 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr
  • 150 gr făină
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • 750 ml lapte
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 vârf cuțit sare
  • În plus:
  • puțin ulei pentru uns
  • 30 gr ciocolată răzuită

Mod de preparare

Cum preparăm prăjitura franțuzească?

Preparare aluat fraged pentru foile cu cacao.

Mixăm untul moale, ținut la temperatura camerei, cu zahărul transformat în pudră. Apoi, adăugăm smântâna și esența de rom.
Omogenizăm compoziția și  încorporăm cacaua, apoi făina amestecată cu bicarbonatul și cu praful de copt.
Vom obține un aluat ușor moale  pe care îl acoperim cu folie și îl dăm la frigider timp de o oră.
Va deveni mai ferm, dar va fi ușor lipicios.

Pregătim foaia de bezea cu nucă de cocos

Mai întâi hidratăm stafidele în puțină apă cu esență de rom.

Presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm spumă. Apoi, adăugăm treptat, zahărul și zeama de lămâie.
Adăugăm nuca de cocos, apoi stafidele bine scurse.

Asamblăm prăjitura franțuzească

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Împărțim aluatul fraged cu cacao în două părți egale.
Întindem o parte direct în tava tapetată cu hârtie de copt, cu mâinile înfăinate, pentru a nu se lipi aluatul.

Partea a doua de aluat o vom așeza între două folii de prospețime și o întindem cu sucitorul, cât dimensiunea tăvii.

Peste foaia de aluat din tavă întindem blatul de bezea cu nucă de cocos. Îndepărtăm folia de deasupra celei de-a doua părți de aluat cu cacao și transferăm aluatul, cu mare grijă peste blatul de cocos.

Dăm tava cu prăjitura franțuzească, astfel asamblată, la cuptor pentru 30-35 de minute la 180 de grade.

Preparăm crema de lămâie

Amestecăm cele 6 gălbenușuri cu un praf de sare care ajută la intensificarea culorii. Apoi le mixăm cu zahărul, până devin ușor spumoase. Adăugăm coaja de lămâie și făina și completăm cu puțin lapte rece, pentru a dilua compoziția.
Restul de lapte îl vom adăuga fierbinte, în fir subțire, peste compoziția de gălbenușuri, amestecând intens până la omogenizare.  Punem vasul la foc mic și fierbem crema, amestecând continuu până se va îngroșa ca o budincă.

Acoperim crema cu o folie și o dăm la rece. După răcire, mixăm untul ținut la temperatura camerei până devine spumos și încorporăm în el, treptat, crema. Adăugăm și zeama de lămâie.

Întindem crema de lămâie peste prăjitura răcită. Răzuim ciocolata deasupra și dăm prăjitura franțuzească la rece pentru 1-2 ore, înainte de a o secționa.

Cel mai bine se va secționa a doua zi, ca orice prăjitură cu foi fragede.

Să vă fie de folos!