Gătește Prăjitură Mozaic cu nucă și rahat multicolor
Timp de preparare
60
Nivel
mediu
Porții
34

Ingrediente
- Pentru blat din albușuri cu nucă și rahat( 26,5/37 cm):
- 8 albușuri
- 150 gr zahăr
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 100 gr făină
- 100 gr nucă măcinată
- 350 gr rahat multicolor
- Pentru cremă:
- 8 gălbenușuri
- 200 gr zahăr
- 150 gr făină
- 20 gr amidon
- 1 l lapte
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 1 vârf de linguriță cu sare
- coaja și zeama de la o lămâie bio
- Pentru glazură:
- 200 gr ciocolată amăruie cu 55% cacao
- 200 ml frișcă lichidă, îndulcită
- În plus:
- 2 foi de napolitană de 26,5/37 cm
Mod de preparare
Preparăm blatul de albușuri cu nucă și rahat.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Presărăm puțină sare peste albușuri și le amestecăm cu ajutorul mixerului până devin cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm bine albușurile până obținem o bezea fermă. Adăugăm făina, lingură cu lingură, apoi nuca măcinată și la final cuburile de rahat.
Întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm. Dăm tava la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade, dar facem și testul cu scobitoarea, pentru siguranță.
Pregătim crema de lămâie.
Amestecăm gălbenușurile, mai întâi cu puțină sare, apoi cu zahărul și coaja de lămâie răzuită fin, până devin spumoase. Adăugăm puțin lapte rece, apoi făina și amidonul și omogenizăm compoziția. Restul de lapte îl adăugăm fierbinte și amestecăm rapid până devine toată compoziția uniformă.
Fierbem crema până se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu să nu se lipească. Apoi, o acoperim cu folie de prospețime la contact și o lăsăm să se răcească. După răcire, încorporăm untul moale și potrivim gustul cu zeamă de lămâie. Dacă nu vă plac cremele ușor acrișoare, excludeți zeama de lămâie.
Asamblăm delicioasa prăjitură Mozaic cu nucă și rahat multicolor
Așezăm în tavă o foaie de napolitană și întindem peste ea jumătate din cremă. Peste cremă așezăm blatul de albușuri cu nucă și rahat. Presăm ușor blatul să se uniformizeze stratul de cremă. Întindem partea a doua de cremă peste blat și o acoperim cu a doua foaie de napolitană. Așezăm o greutate peste foaia de napolitană și lăsăm prăjitura la rece pentru câteva ore, sau chiar de seara până dimineața.
Pregătim glazura de ciocolată.
Încălzim frișca lichidă, dar cu grijă, să nu înceapă să fiarbă. Stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă. Amestecăm bine până se topește toată ciocolata și compoziția devine uniformă. O lăsăm să se tempereze 5-6 minute și o întindem deasupra prăjiturii.
Când se întărește glazura putem porționa prăjitura.
Spor și poftă bună!
Pentru a vedea și rețeta în imagini din timpul preparării, accesați galeria foto de mai sus!
COMENTARII