Dulciuri

Prăjitură turnată cu brânză și stafide în ciocolată

Este pur și simplu delicioasă, dar și aspectuoasă această prăjitură turnată cu brânză și stafide în ciocolată, cremoasă și aromată.

Atunci când dispunem de brânză proaspătă, pofta de prăjituri cu brânză apare instant. Încercăm combinații diverse de brânză cu fructe uscate, sau cu fructe proaspete. Încercăm și diverse aluaturi, simple, sau cu cacao, chiar și cu ciocolată.

Favorita noastră este rețeta de prăjitură cu brânză și firimituri – Prăjitura Rudy.

Foarte gustoasă și aspectuoasă este și prăjitura de ciocolată cu bile de cocos.

Sunt inepuizabile combinațiile pe care le putem prepara având ca ingredient principal brânza.

Mai putem aminti și plăcintele cu brânză, sau cheesecake-urile. Toate sunt minunate și merită din plin preparate, dacă adorați deserturile cu brânză.

Rețetă de prăjitură turnată cu brânză și stafide în ciocolată

Denumirea rețetei de față „turnată” se datorează aluatului care este ușor cursiv și se toarnă în tavă, dar și peste crema de brânză, ulterior.

Este un aluat ca de clătite, dar mai consistent. Se coace, pentru jumătate din timp, mai întâi jumătate din aluatul turnat. Apoi se întinde crema de brânză, se toarnă restul de aluat și se coace în continuare prăjitura.

Blaturile ies pufoase și cu textură ușor umedă.

Mai găsiți pe blog rețete variate de prăjitură turnată, cum ar fi cea cu mere, sau cu dovleac plăcintar. Toate sunt extrem de gustoase.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rugăm insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți nai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură turnată cu brânză și stafide în ciocolată!

Prăjitură turnată cu brânză și stafide în ciocolată

Gătește Prăjitură turnată cu brânză și stafide în ciocolată

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

24

Prăjitură turnată cu brânză și stafide în ciocolată

Ingrediente

  • Pentru aluat în tavă cu dimensiuni de 24/42cm:
  • 5 ouă
  • 250 gr zahăr
  • 175 ml ulei
  • 175 ml lapte
  • 450 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • coaja de lămâie răzuită fin
  • 2 fiole esență de vanilie( 2×8 ml)
  • Pentru umplutură:
  • 800 gr brânză proaspătă de vaci
  • 150 gr zahăr tos
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 20 ml esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 150 gr stafide trase în ciocolată
  • 2 linguri de smântână fermentată
  • 1 lingură de griș
  • 3 ouă medii

Mod de preparare

Aducem toate ingredientele pe masa de lucru și pornim cuptorul la 180 de grade.

Pentru prepararea aluatului, amestecăm ouăle cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecăm cu ajutorul mixerului, sau cu un tel până compoziția devine spumoasă și sunt topite sarea și zahărul.

Apoi adăugăm, pe rând, uleiul, laptele și din nou omogenizăm. Încorporăm și făina amestecată cu praful de copt.

Tapetăm tava cu hârtie de copt și turnăm în ea jumătate din compoziția pentru blat.

O dăm la cuptor pentru 12 -15 minute, atât cât să se rumenească ușor aluatul la suprafață.

Între timp, pregătim compoziția de brânză cu stafide. Amestecăm brânza proaspătă cu un praf de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Adăugăm 1-2 linguri de smântână de consum, în funcție de textura brânzei. Dacă este zemoasă, ne rezumăm la 1 lingură. Adăugăm cele trei ouă și 1-2 linguri de griș. Apoi adăugăm stafidele trase în ciocolată și amestecăm bine compoziția.

Scoatem tava din cuptor, întindem rapid compoziția de brânză cu stafide și turnăm restul de aluat. Dăm din nou tava la cuptor pentru alte 15-20 de minute.

Lăsăm, apoi prăjitura turnată cu brânză și stafide trase în ciocolată să se tempereze bine, o pudrăm cu zahăr și o porționăm frumos.

Spor și poftă bună!