Dulciuri

Prăjitura Valurile Dunării. Un deliciu cu vișine

Prăjitura Valurile Dunării, este o combinație armonioasă între un blat marmorat cu cacao și vișine, o cremă cu aromă de vanilie și o glazură de ciocolată amăruie.

Este foarte gustoasă, dar și aspectuoasă, chiar merită preparată, atât în sezonul vișinelor, cât și în restul timpului, cu vișine din compot, sau congelate.

Rețeta se poate încadra perfect la categoria Rețete de prăjituri festive. iar dacă vă plac în mod deosebit deserturile cu vișine, găsiți pe blog o colecție de Rețete cu vișine.

 

Ingrediente

 

  • Pentru blat( 25/25 cm):
  • 4 ouă + 4 albușuri
  • 200 gr zahăr
  • 250 gr unt(82% grăsime)
  • 125 ml lapte
  • 30 gr cacao
  • 400 gr făină
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 200 gr vișine fără sâmburi, din compot
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 125 g făină
  • 250 gr mascarpone
  • un praf sare
  • Pentru glazură:
  • 200 gr ciocolată amăruie(50% cacao)
  • 200 ml smântână pentru frișcă

Mod de preparare pentru prăjitura Valurile Dunării:

 

Pregătim blatul pentru Prăjitura Valurile Dunării

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm, de la 4 ouă, albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le vom păstra pentru cremă.
Peste cele 4 albușuri adăugăm cele 4 ouă întregi, un praf de sare și zahărul și le mixăm până când zahărul se lichefiază.
Încorporăm și untul moale, ținut la temperatura camerei, apoi, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
La final, adăugăm laptele.
Împărțim compoziția rezultată în două părți aproximativ egale
Turnăm prima parte în tava tapetată cu hârtie de copt la bază și unsă pe margini cu ulei sau unt. O nivelăm uniform.
În cea de-a doua parte de aluat adăugăm cacaua diluată cu o lingură de lapte. Omogenizăm compoziția și o întindem peste cea din tavă.
Înfigem vișinele, bine scurse, din loc în loc și coacem blatul pentru  Prăjitura Valurile Dunării, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, sau până trece testul scobitorii.

Între timp, pregătim crema de vanilie pentru Prăjitura Valurile Dunării

Presărăm sare peste gălbenușuri și le frecăm, apoi adăugăm zahărul vanilat și omogenizăm compoziția.
Adăugăm puțin lapte, omogenizăm, apoi adăugăm făina și iar omogenizăm.
Turnăm compoziția în fir subțire peste restul de lapte, amestecând intens, până la omogenizare.
Transferăm vasul pe foc și fierbem crema la foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă.
Așezăm o folie alimentară direct peste cremă și o dăm la rece.
După răcirea completă, încorporăm mascarponele și întindem crema peste blatul răcit.
Dăm prăjitura la rece pentru aproximativ o oră.

După acest interval, preparăm glazura de ciocolată pentru prăjitura Valurile Dunării

Punem smântâna lichidă la încălzit, într-un vas cu pereți dubli.
Nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere, ci doar atât cât suportă degetul temperatura.
Stingem focul și adăugăm peste smântâna caldă ciocolata ruptă.
Amestecăm intens până când ciocolata este topită și glazura uniformizată. O turnăm fierbinte peste crema de vanilie și dăm din nou prăjitura la rece până când glazura de ciocolată este întărită.
Trasăm niște onduleuri cu o furculiță, simulând valurile Dunării și porționăm prăjitura.
Va avea un succes garantat, pentru că este grozav de bună!

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.