Dulciuri

Rețeta Portokalopita – Plăcintă grecească cu portocale

În ultimul timp prepar foarte des Rețeta Portokalopita, o delicioasă Plăcintă grecească cu portocale și iaurt de care am devenit dependenți.

Este foarte aromată, foarte însiropată și aerată de la foile de plăcintă care se hidratează și expandează, creând goluri care se umplu cu sirop.

Am preparat-o de-a lungul timpului și cu amestec de portocale, cu mandarine și clementine, este gustoasă oricum.

Din aceeași categorie de deserturi cu portocale vedeți și:

 

Ingrediente

 

  • 450 gr foi de plăcintă
  • 6 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 350 gr iaurt grecesc
  • 5 gr praf de copt
  • un praf de sare
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • coaja rasă de la o portocală
  • 2 clementine
  • Sirop:
  • 500 ml suc proaspăt de la 2 portocale +3 clementine
  • coaja rasă de la o portocală
  • 300 ml apă
  • 150 gr zahăr

Mod de preparare

 

Vedeți mai jos cât de simplu se pregătește Rețeta Portokalopita!

Se lasă foile de plăcintă să se decongeleze, apoi se desfac într-o tavă mare, tapetată cu hârtie de copt. Se pun în tavă cât mai răsfirate  și se lasă la uscat de seara până dimineața, sau câteva ore. Apoi le sfărâmăm ușor și le punem în tava de coacere. Eu am folosit o tavă de 24/38 cm.

Ouăle se mixează cu zahărul și un praf de sare, până devin spumoase.  Se adaugă coaja de portocală răzuită fin, uleiul și iaurtul în care dizolvăm praful de copt. Se omogenizează compoziția și se toarnă peste foile de plăcintă din tavă. Se lasă așa 10-15 minute, pentru a se hidrata foile de plăcintă. Între timp, se pornește cuptorul la 180 de grade.

Se curăță două clementine în felii care se taie în bucăți mai mici. Se presară bucățile de clementine peste compoziția din tavă și se apasă cu dosul unei linguri, pentru a pătrunde prin interior.

Se coace plăcinta grecească cu portocale și iaurt pentru 30-35 de minute la 180 de grade, sau până este bine rumenită la suprafață. Apoi se lasă la răcit.

Între timp, se prepară siropul pentru rețeta Portokalopita.

Se stoarce sucul de la 2 portocale și 3 clementine și se amestecă cu apa, zahărul și coaja de la o portocală, răzuită foarte fin. Se fierbe siropul până se topește zahărul, apoi se lasă la răcit.

Când minunata plăcintă cu portocale și iaurt este răcită, se porționează și se toarnă siropul rece peste ea. Se dă tava cu plăcinta însiropată la rece, până când se absoarbe tot siropul.

Este minunată, chiar merită preparată și savurată alături de cei dragi!

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.