Sarailie, o reteta turceasca foarte indragita, absolut grozava si pe gustul meu. Recunosc ,n-o fac des ,dar cand o mi-e pofta ,imi place sa prepar foile acasa chiar daca asta implica ceva mai mult timp .
Chiar daca as putea sa-mi usurez munca , sa suprapun foile si sa fac o baclava ,rulourile astea mici si incretite imi incanta mai bine ochiul 🙂
Asadar ,fie ca vreti o saraile sau baclava , ingredientele sunt aceleasi,la fel si gustul, alegerea este a voastra .
Ingrediente
- Aluat
- 360 g faina
- 180 ml apa
- 6 linguri de ulei
- 2 linguri de otet de vin alb
- 1/2 lingurita de sare
- sau
- 1 pachet de foi de placinta
- Umplutura
- 400-450 g nuci macinate
- 120 g unt topit
- Sirop
- 700 ml apa
- 350 g zahar
- o esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
- 2 linguri zeama de lamaie
- Pentru uns
- 5-6 linguri miere
- fistic macinat pentru decor
- un cubulet de unt pentruuns tava
Mod de preparare pentru reteta de sarailie
Preparam intai aluatul .Intr-un bol punem faina si sarea iar separat intr-un vas incalzim apa impreuna cu otetul si uleiul .Framantam un aluat nici prea moale ,nici prea tare pe care il acoperim cu folie sau un prosop de bucatarie si-l lasam sa se odihneasca o ora .
Intre timp topim untul pentru umplutura ,macinam nucile, si ungem tava cu unt.
Aluatul il impartim in 8 bile (70 g /una ) si intindem cu sucitorul fiecare bucata intr-un dreptunghi de 30 x 40 cm ,ajutandu-ne de faina .Taiem dreptunghiul in 4 bucati egale si astfel obtinem 4 foi de sarailie.
*Am aflat intre timp de la o doamna foarte priceputa care locuieste in Turcia de foarte mult timp ca amidonul ar fi mult mai indicat la intinderea foilor.Se intind mult mai usor si dupa copt vor fi mult mai fragede (Te pup Meryem <3 ) .
Ungem fiecare dreptunghiulet 🙂 cu unt topit ,presaram nuca si rulam .Apucam de la capete si strangem sper mijloc ruloul obtinut sa-i dam forma specifica sarailiei .
Procedam asa pana cand terminam aluatul si sezam sarailiile in tava unsa cu unt .
Cum coacem desertul
Coacem 40 de minute la 180 °C pana se rumenesc frumos .
Cat se coace desertul preparam siropul .Dupa 20 de minute de cand am bagat tava la cuptor ,punem pe foc craticioara cu apa si zaharul pentru sirop.Lasam sa fiarba la foc foarte mic ,iar cand stingem focul adaugam zeama de lamaie ,vanilia si coaja de lamaie .
Siropul fierbinte il turnam peste sarailie imediat ce o scoatem din cuptor ,Poate parea ca este prea mult sirop dar veti vedea ca dupa racire va fi absorbit .Cand s-a racit ,ungem suprafata cu miere si presaram fistic macinat .
Mancam baclavaua rece ,dupa cateva ore de stat la frigider.Este absolut deliciosa ,foarte dulce si insiropata ,ca majoritatea dulciurilor orientale. Spor la treaba si pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.