Dulciuri

Tort cu ciocolata si lime

Tort cu ciocolata si lime, o reteta simpla de tort cu blaturi umede cu cacao, crema de mascarpone si smantana pentru frisca, aromata cu coaja de lime.

 Tort cu ciocolata si lime, un desert care poate parea ciudat prin combinatia de ingrediente, dar nu este deloc asa. Ideea a pornit de la fiica-mea, mare amatoare de ciocolata cu diverse arome si neaparat amarui. Si-a cumparat de curand o ciocolata cu lime si i-a placut atat de mult combinatia incat si-a dorit un si un tort.

Ne-am tot consultat si sfatuit, pana am ajuns la un consens. Asa a luat nastere acest minunat tort cu ciocolata si lime 🙂 .

Eu zic sa-l incercati daca va place aroma de lime, va asigur ca veti fi placut surprinsi de aceasta combinatie.

tort cu ciocolata si lime

Ingrediente:

 

  • Blaturi (2 buc/ 22 cm diametru)

 

  • 250 g faina
  • 80 g cacao
  • 400 g zahar
  • un varf de lingurita de sare
  • 2 oua mari
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 2 lingurite rase de bicarbonat de sodiu
  • 125 ml ulei
  • 250 ml iaurt simplu
  • 125 ml cafea tare

 

  • Crema de lime
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml smantana pentru frisac (35% grasime)
  • 80 g zahar pudra
  • coaja rasa de la 2 fructe de lime
  • 30 ml zeama de lime
  • 1 lingurita de pudra de matcha (optional)

 

  • Glazura
  • 100 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri de ulei

 

Mod de preparare pentru reteta de tort cu ciocolata si lime:

 

Intai va trebui sa preparati blaturile pentru a avea timp de racire.

Intr-un bol mare amestecati ingredientele lichide (ouale, uleiul, iaurtul si cafeaua)  iar in altul cele solide (faina, cacaoa, zaharul, sarea, praful de copt, bicarbonatul).

Le uniti si amestecati doar atat cat este necesar sa se omogenizeze compozitia. Obtineti un aluat care curge de pe tel.

Impartiti compozitia obtinuta in mod egal in doua boluri.

Transferati fiecare parte de aluat in doua forme cu diametrul de 22 cm, acoperite cu hartie de copt pe fund si unse cu unt pe margini.  Coaceti blaturile 30-35 de minute la 175°C.

Daca nu aveti doua forme, coaceti-le pe rand, apoi lasati-le sa se raceasca pe un gratar.

 

Cat timp se racesc blaturile, preparati crema.

Puneti intr-un bol mascarponele, smantana pentru frisca, zaharul pudra, zeama si coaja de lime.

*Eu am pus si o lingurita de pudra de matcha( ceai verde) pentru culoare dar nu s-a colorat indeajuns :).

Mixati pana cand se omogenizeaza bine toate ingredientele, nu mai mult. Veti obtine o crema aerata si aromata.

Pastrati crema la frigider pana in momentul folosirii.

Cand blaturile s-au racit complet, puteti monta tortul. Taiati fiecare blat in doua foi, astfel incat sa aveti 4 bucati. Manevrati-le cu delicatete pentru ca sunt extrem de fragile.

Impartiti imaginar crema in trei parti. Asezati in forma in care ati copt blaturile o foaie ( cea mai frumoasa, pentru ca aceasta va fi apoi la suprafata). Intindeti o parte de crema, a doua parte de blat, crema, blat, ultima crema ramasa si acoperiti cu ultima foaie de blat.

Acoperit suprafata cu o folie alimentara si puneti tortul la rece cateva ore sau chiar peste noapte.

Apoi rasturnati-l pe un platou intins.

tort cu ciocolata si lime

Glazura se prepara extrem de simplu. Incalziti smantana pentru frisca( sa nu atinga punctul de fierbere), adaugati uleiul si ciocolata tocata. Amestecati pana se omogenizeza si decorati tortul dupa imaginatie.

Spor la treaba si pofta buna!

tort cu ciocolata si lime

tort cu ciocolata si lime

 

tort cu ciocolata si lime

 

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele