Dulciuri

Tort de ciocolata si rom

De ziua sotului meu am facut un tort de ciocolata si rom absolut delicios ,cremos si siropat. Daca iubiti ciocolata cu rom merita neaparat sa-l incercati pentru ca are un gust minunat de care va veti aminti cu siguranta.

 

Ingrediente:

 

  • Blat
  • de 24 cm diametru )
  • 6 oua
  • 185 g zahar
  • 150 g faina
  • 40 g cacao
  • un praf de sare
  • o jumatate de esenta de rom
  • Sirop
  • 350 ml apa
  • 2 linguri de zahar brun (sau 1lingura cu varf zahar alb )
  • o jumatate esenta de rom
  • 3 linguri rom auriu (bautura alcoolica,optional )
  • Crema
  • 450 g smantana pentru frisca
  • 100 g zahar pudra
  • 300 g ciocolata de menaj
  • o jumatate esenta de rom
  • Decor
  • 100 g ciocolata neagra
  • diverse forme de ciocolata si zahar

Mod de preparare pentru reteta tort de ciocolata si rom:

Pentru inceput preparam blatul.Intr-un bol mare mixam ouale cu cun praf de sare pentru 5 minute ,apoi adaugam treptat zaharul si mixam inca vreo 10 minute pana ce compozitia devine pufoasa,deschisa la culoare si isi tripleaza volumul.
Adaugam esenta si incorporam usor ,cu o spatula sau lingura de lemn ,faina cernuta impreuna cu cacaoa .

Omogenizam ,amestecand delicat de jos in sus ,apoi turnam compozitia intr-o forma  (24 cm diametru ),acoperita cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina.Coacem blatul pentru 25-30 de minute la 180 °C.

Pentru prepararea unui blat frumos si bun puteti citi toate detaliile aici.

Intre timp preparam siropul amestecand intr-o craticioara ,pe foc apa cu zaharul brun pana ce se topeste,iar dupa ce este rece adaugam romul si esenta de rom.
Crema este foarte simplu de facut.Mixam smantana pentru frisca cu zaharul,apoi incorporam ciocolata topita si racita iar la final esenta .

Asamblam tortul.Taiem blatul in trei parti,impartim siropul si crema tot in trei .
Siropam prima parte de blat ,adaugam si o parte din crema,apoi a doua,sirop si crema,ultimul blat,sirop si imbracam cu crema ramasa.
Decoram cu ciocolata topita ,formele din ciocolata si zahar.Pastram tortul la rece pana in momentul servirii.

Spor la treaba si pofta buna!

tort de ciocolata si rom

tort de ciocolata si rom
tort de ciocolata si rom

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.