Dulciuri

Tort din ruladă cu jeleu de caise

Pentru un weekend de vară în familie, pentru o zi aniversară, sau o ocazie specială, merită preparat acest minunat tort din ruladă cu jeleu de caise.

Rețeta nu este deloc complicată, iar lista de ingrediente este simplă. Cât despre aspect, îi va cuceri instant pe cei ce se vor delecta cu așa desert de vară, minunat.

Deserturile cu fructe sunt chiar deosebite, prin arome și culori. În plus, sunt ușoare și răcoroase.

Din aceeași categorie de torturi cu fructe mai puteți încerca de pe blog și rețeta de tort cu mure și zmeură.

Una dintre cele mai apreciate rețete de tort de pe blog este rețeta de tort cu ciocolată și fructe de pădure.

Însă dacă doriți o rețetă mai simplă, fără coacere, rețeta de tort cu iaurt și fructe este mai mult decât perfectă.

Toate torturile sunt gustoase, însă cele cu fructe sunt ideale, mai ales vara.

Rețetă de tort din ruladă cu jeleu de caise

Pentru rețeta de față se prepară o foaie simplă de ruladă, o cremă de mascarpone cu frișcă și un jeleu de caise. Niciunul din aceste elemente nu este greu de preparat. În timp ce se coace și se răcește foaia de ruladă, sunt gata preparate și celelalte componente.

Crema de mascarpone este simplă, fără fierbere, iar pentru jeleul de caise se alocă aproximativ 15 minute.

Dacă timpul vă permite și vreți să vă aventurați puțin în bucătărie, puteți opta pentru a prepara o ruladă diplomat cu fructe din compot sau fructe proaspete.

Însă, puteți opta pentru orice altă cremă doriți. Găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete de creme pentru deserturi la secțiunea ”Rețete de bază”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Tort din ruladă cu jeleu de caise, gata de servit

Gătește Tort din ruladă cu jeleu de caise

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

20

Tort din ruladă cu jeleu de caise, gata de servit

Ingrediente

  • Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
  • 5 ouă medii
  • 125 gr făină
  • 125 gr zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 20 ml esență de vanilie
  • Pentru cremă:
  • 300 gr mascarpone
  • 300 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
  • 100 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
  • Pentru jeleu de caise:
  • 2 kg caise coapte
  • 200 gr zahăr
  • zeama de la o lămâie
  • 20 gr amidon alimentar

Mod de preparare

Preparăm foaia de ruladă.

Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixăm, mai întâi cu un praf de sare până devin spumoase. Apoi adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm până obținem o bezea fermă. Amestecăm și gălbenușurile cu cealaltă jumătate de zahăr până acesta se dizolvă, apoi adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Încorporăm, apoi, bezeaua de albușuri, adăugată treptat și amestecând ușor. Tot treptat încorporăm și făina cernută.

Întindem compoziția  în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.

Imediat după coacere, răsturnăm foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm în acesta, păstrând și hârtia de copt.

Pregătim jeleul de caise

Spălăm bine caisele, le îndepărtăm sâmburii și le tocăm felii. Oprim câteva felii pentru decor, iar restul le tăiem în bucăți mai mici. Oprim cam 1/4 din bucățile de caise, iar restul le pasăm cu ajutorul unui blender. Amestecăm piureul de caise cu zahărul și zeama de lămâie și fierbem amestecul pentru 6-8 minute pentru a se dizolva zahărul și a deveni mai consistent sosul format. Trecem sosul prin sită, adăugăm amidonul alimentar, diluat cu 1-2 linguri de apă. Fierbem jeleul de caise până se îngroașă consistent. Îl împărțim în două părți. O parte o dăm la rece pentru a o folosi la umplut foaia de ruladă, iar în a doua parte adăugăm cuburile de caise oprite, însă la final, când decorăm tortul.

Preparăm crema de mascarpone cu frișcă

Punem într-un bol mascarponele și smântâna pentru frișcă, rece, de la frigider. Adăugăm zahărul pudră și mixăm ingredientele până obținem o compoziție cremoasă. Dăm bolul la rece până asamblăm tortul.

Cum asamblăm tortul din ruladă cu jeleu de caise

Când foaia de ruladă s-a răcit, o desfacem din ștergar și o așezăm pe blatul de lucru. Desfacem și hârtia de copt și ungem foaia cu jeleul de caise răcit. O rulăm și o feliem în rondele de maxim 1 cm grosime.

Luăm o formă de tort de 24-25 cm diametrul și așezăm la baza ei felii din ruladă. Peste acestea, pe marginile formei mai așezăm un rând de felii, dar verticale.

Turnăm în interior crema de mascarpone și o nivelăm frumos, iar deasupra turnăm jeleul de caise amestecat cu cuburi de caise. Îl nivelăm frumos și pe acesta și dăm tortul la rece pentru 4-5 ore, înainte de a-l porționa.

Dacă aveți răbdare, îl puteți lăsa la rece de pe o zi pe alta. Se va porționa mai frumos. Îl decorăm cu feliile de caise oprite, cu frunze de mentă, dacă avem, sau după imaginația fiecăruia.

Spor și poftă bună!