Tort Dobos, un desert rafinat si delicios, originar din Ungaria. Are 6 foi fine de pandispan, 5 fiind acoperite de o crema fina si gustoasa din oua, ciocolata, unt si vanilie. Decorul este facut dintr-o foaie de pandispan care se acopera cu un strat de zahar ars, taiata in 12 bucati.fiecare bucata fiind sustinuta de o rozeta de crema.
Este un tort senzational, un adevarat rasfat pentru cei ce iubesc ciocolata si nu numai si merita incercat macar o data.
Ingrediente:
- Foi (6 bucati,22 cm diametru)
- 6 oua
- 120 g zahar pudra
- 130 g faina
- 2 inguri unt topit si racit
- un praf de sare
- vanilie
- Crema
- 3 oua mari
- 200 g zahar pudra
- 300 g unt
- 200 g ciocolata amaruie
- 30 g caca0 (doua linguri)
- vanilie
- Decor
- 100 g zahar
- 30 ml apa
Mod de preparare pentru reteta de tort Dobos:
Intai preparam foile. Separam ouale si mixam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar iar albusurile cu cealalta jumatate si sarea. Unim apoi cele doua compozitii, amestecand delicat sa nu scoatem aerul. Adaugam untul topit, vanilia si incorporam faina cernuta, cu miscari delicate de sus in jos.
Din aceasta compozitie trebuie sa obtinem 6 foi de 22 cm. Eu le coc intr-o forma cu pereti detasabili dar se pot pune si direct pe hartie de copt, pe care desenati cercuri de 22 cm.
Se coc 10-12 minute la 170 °C; cand marginile incep sa se rumeneasca, sunt gata.
Crema se prepara simplu. Ouale impreuna cu zaharul pudra si vanilia se mixeaza pana cand se dubleaza in volum. Se pun apoi pe baie de abur si se fierb pana cand se ingroasa. Daca aveti un tremometru, masurati temperatura,va trebui sa ajunga la 70 °C . Apoi scufundati vasul intr-un bol cu apa rece.
Topiti si lasati la racit ciocolata, apoi amestecati-o cu crema de oua.
Mixati bine untul moale si apoi incorporati cacaoa. Uniti apoi ambele compozitii si crema e gata. Daca este prea moale, puneti-o jumatate de ora la frigider inainte de a umple foile.
Intre timp puneti zaharul la topit impreuna cu apa si lasati pana se formeaza caramelul. Apoi turnati-l peste o foaie (alegeti-o pe cea mai frumoasa), intindeti-l uniform si,cu un cutit trecut prin unt, taiati foaia in 12 bucati.
Cum asamblam tortul
Acum avem tot ce ne trebuie pentru a asambla tortul. Ungeti cu crema cate o foaie,suparapuneti alta si,dupa ce ati terminat,imbracati tortul in crema si uniformizat-l cat puteti de bine.
Aveti grija sa opriti crema pentru a forma rozetele pentru decor.
Decorati-l cu foile acoperite cu caramel, asezandu-le pe fiecare rozeta de crema. Puneti tortul la rece pentru cateva ore si apoi il puteti taia.
Reteta de tort Dobos a iesit excelenta!
Spor la treaba si pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.