Dulciuri

Tort Padurea Neagra. Desert delicios si aromat

Tort Padurea Neagra, un desert de sezon, delicios si aromat, pe gustul tuturor. Poate fi preparat ca un simplu desert de week-end. Dar arata grozav si este demn si pentru o petrecere, aniversare sau orice ocazie festiva.

Am folosit cirese proaspete pentru ca tot suntem in plin sezon si amarene in sirop. Dar merg la fel de bine si visinele praspete, congelate sau din compot. Puteti alege ce va place sau ce aveti la indemana, combinatia de fructe si frisca este oricum minunata.

 

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

 

Tort Padurea Neagra

Ingrediente:

 

  • Blat de cacao (24 cm diametru)
  • 6 oua
  • 185 g zahar
  • 150 g faina
  • 35 g cacao amaruie
  • un pic de sare

 

  • Umplutura de cirese
  • 600 g cirese (curatate de samburi si codite)
  • 100 g amarene din sirop
  • 100 g zahar
  • 150 ml apa
  • 1 lingurita rasa de amidon (8 g)
  • 100 ml rachiu de cirese – Kirsch ( lichior de cirese, visinata)

 

  • Umplutura de frisca
  • 600 ml smantana pentru frisca 35% grasime
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 4 g gelatina ( 2 foi )

 

  • Decor
  • 350 g smantana pentru frisca 35% grasime
  • 1 lingura de zahar pudra
  • 50 g fulgi/bucatele de ciocolata
  • 10 cirese proaspete
  • 10 amarene din sirop

 

Mod de preparare pentru reteta de tort Padurea Neagra:

 

Incepeti prin a prepara blatul. Eu il fac de obicei cu o zi inainte, astfel se taie mult mai usor si a doua zi prepar umpluturile si il decorez.

Intr-un bol puneti ouale intregi, un pic de sare, zaharul. Mixati pana cand compozitia se dubleaza, se deschide la culoare si devine cremoasa.

Este foarte important sa respectati acest pas, trebuie inglobat mult aer, astfel incat blatul sa creasca frumos si sa nu se lase.

Adaugati apoi faina cernuta impreuna cu cacao, putin cate putin. Amestecati delicat cu o spatula sau lingura, avand grija sa nu scoateti aerul din compozitie.

Ungeti cu unt si tapetati cu faina sau cacao o forma rotunda de 24 cm diametru si turnati aluatul, nivelandu-l delicat.

Coaceti blatul 40-45 de minute la 180°C. Pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea.

Taiati blatul in trei foi numai dupa ce s-a racit complet .

Prepararea umpluturii de cirese este foarte simpla

 

Puneti intr-o craticioara fructele, zaharul si apa. Apoi asezati-le pe foc si fierbeti-le pana cand ciresele/visinele incep sa se inmoaie si sucul scade aproape la jumatate. Dizolvati lingurita de amidon in 3-4 linguri de apa si incorporati-o in compozitie, amestecand continuu. Dupa ce a dat un clocot, doua, este gata. Transferati-o intr-un bol ceramic sau de sticla si lasati-o sa se raceasca complet. Apoi adaugati rachiul de cirese, lichiorul sau visinata.

Sttrecurati fructele de sirop.

Acum puteti prepara si umplutura de frisca. Puneti la hidratat cele doua foi de gelatina in apa rece.

Mixati smantana pentru frisca cu cele doua linguri de zahar pudra. Aici (click) avet un articol complet despre cum se bate smantana pentru frisca, astfel incat sa obtineti o frisca pufoasa, ferma si aerata.

Topiti gelatina impreuna cu doua linguri de apa si lasati-o sa se racoreasca. Apoi incoroprati din frisca batuta putin cate putin, amestecand delicat.Uniti apoi cele doua compozitii.

Acum puteti asambla tortul. Asezati primul blat pe un platou, siropati-l bine cu o parte din sirop, distribuiti jumatate din cirese, cateva amarene si deasupra o pare din frisca (pastrati cateva linguri deopare pentru a egaliza tortul pe margini). Puneti al doilea blat, procedati la fel ca si cu primul,acoperiti cu al treilea si siropati-l bine.

Nivelati marginile cu frisca ramasa si puneti tortul la frigider.

 

Intre timp mixati si frisca pentru decor cu zaharul pudra.

Imbracati tortul cu o parte din frisca si cu restul faceti mici rozete (20 ). Decorati marginea cu fulgi/bucatele de ciocolata si asezati pe rozete cirese proaspete si amarene.

Lasati-l la frigider cateva ore sau peste noapte si apoi il puteti taia si manca.

Reteta de tort Padurea Neagra a iesit delicioasa.

Spor la treaba si pofta buna!

Tort Padurea Neagra

Tort Padurea Neagra

Tort Padurea Neagra

Tort Padurea Neagra