Pentru desertul de week-end sau o masa festiva, acest tort profiterol este perfect. Este un tort cu blat umed de cacao, mousse de ciocolata, choux-uri umplute cu frisca vanilata, glazurat cu ciocolata.
Combinatia de gusturi este grozava si, daca va plac eclerele sau profiterolul, va veti indragosti si de acest tort.
Desi nu este o reteta rapida, va asigur ca, cu putina organizare, va fi floare la urecehe 🙂 . Eu am facut blatul si choux-rile cu o zi inainte, iar a doua zi am asamblat tortul in jumatate de ora.
Incercati-l si veti vedea ca merita orice minut petrecut in bucatarie.
Citește și: Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie
Ingrediente:
- Blat umed cu cacao (24 cm diametru)
- 150 g faina
- 30 g cacao
- 120 g zahar
- 1 lingurita de preaf de copt
- 1/2 lingurita de bicarbonat
- 2 oua
- 80 ml ulei
- 80 ml cafea tare, calda
- 120 g iaurt simplu
- Choux-uri (25 de bucati)
- 80 ml apa
- 30 g unt
- un pic de sare
- 60 g faina
- 2 oua (80-100 g)
- Pentru umlut choux-uri
- 300 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura de zahar pudra
- vanilie (pudra, pastaie, extract sau esenta)
- Mousse de ciocolata
- 250 g ciocolata (100 g cu lapte si 150 g amaruie)
- 100 ml lapte
- 3 foi gelatina (6 g sau 7 g granule)
- 450 ml smantana pentru frisca
- Glazura
- 100 g ciocolata de menaj
- 100 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri de ulei
Mod de preparare pentru reteta de tort profiterol:
Blatul se face extrem de simplu. Intr-un bol amestecati ingredientele uscate iar in altul pe cele lichide. Apoi uniti-le si ma amestecati doar cat se omogenizaeaza compozitia, nu mai mult.
Transferati aluatul intr-o tava cu pereti detasabili de 24 cm, acoperita cu hartie de copt. Coaceti blatu 35-40 de minute la 175°C. Faceti testul cu scobitoarea si cand iese curata, blatul este gata. Nu-l coaceti excesiv pentru ca se va usca si nu va mai avea consistenta umeda.
Cand este gata, lasati-l pe un gratar sa se raceasca complet, apoi taiati-l in doua bucati.
Acum va puteti ocupa de choux-uri. Intr-un vas puneti apa, untul taiat cubulete, sarea si asezati vasul pe foc.
Cand a inceput sa fiarba, dati focul mic si adaugati faina, toata deodata. Amestecati energic cu o spatula sau lingura de lemn pentru a omogeniza compozitia.
Continuati inca doua trei minute, pana cand, pe fundul vasului se formeaza o pelicula de aluat.
*Acesta este un pas foarte important deoarece reduce umiditatea aluatului.
Transferati apoi aluatul intr-un bol si intindeti-l pe peretii vasului sa se raceasca mai repede. Nu trebuie sa se raceasca complet, cat este usor caldut, puteti incepe sa adaugati ouale.
Asadar, incepeti sa incoroprati ouale (la temperatura camerei), unul cate unul. Amestecati bine si, cand primul s-a inglobat, il puteti pune pe urmatorul. Puteti folosi spatula sau lingura dar, la fel de bine, o puteti face cu un mixer de mana.
Aluatul trebuie sa fie gros, lucios, cu o consistenta cleioasa dar sa curga greu de pe spatula.
Transfearati aluatul intr-un sac a poche cu dui rotund si formati chou-urile ceva mai mari decat o cireasa. Vor iesi 25 de bucati.
*Eu am facut compozitie dubla.
Coaceti choux-urile 15 minute la 220°C, reduceti temperatura la 180°C si continuati coacerea pana cand se rumenesc frumos.
Urmeaza mousse-ul de ciocolata.
Intai puneti gelatina la hidratat. Eu am folosit foi si le-am hidratat intr-un bol plin cu apa. Daca folositi granule, puneti peste ea doar 40-50 ml de apa.
Mixati apoi smantana pentru frisca.
Puneti laptele si ciocolata rupta bucatele intr-un bol si topiti-o la baie de abur. Cand e gata, adaugati peste ea gelatina si amestecati pana se omogenizeaza.
Lasati-o sa ajunga la temperatura camerei, apoi incorporati delicat frisca.
Lasati-l deoparte si mixati si frisca cu vanile si zahar pudra pentru umplerea choux-urilor. Faceti cate gaura mica pe fundul fiecarei gogosele si umpleti cu frisca vanilata 23 de bucati.
14 le veti pune in interiorul tortului iar 9 bucati le veti folosi la decor (asadar, alegeti-le pe cele mai frumoase 🙂 ).
*Pastrati deoparte 4-5 linguri de frisca pentru decor.
Acum aveti totul gata si puteti asambla minunatul tort profiterol.
Asezati o parte din blat in forma in care ati copt tortul. De preferat partea superioara, cea de la fund o vom pune deasupra.
Intindeti un sfert din mousse-ul de ciocolata si asezati cele 14 gogosele umplute cu frisca. Acoperiti cu restul de mousse.
Acoperiti, presand delicat cu a doua parte de blat. Aezati deasupra formei o folie alimentara si puneti tortul la rece cateva ore sau chiar peste noapte.
Inainte de a scoate tortul din forma, incalziti usor cu o torta de bucatarie marginea. Astfel va iesi frumos si uniform.
Topiti ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca si uleiul, apoi glazurati tortul. Inainte glazurati gogoselele pentru decor.
*Daca folositi ciocolata cu lapte, puneti numai 50 de ml de smantana pentru frisca pentru ca altfel, va iesi prea moale.
Decorati tortul cu choux-uri si aveline de frisca vanilata. Mai lasati-l un pic la rece sa se intareasca glazura si apoi il puteti taia.
Va asigur ca este cel mai bun tort profiterol, incercati-l si va veti convinge!
Spor la treaba si pofta buna!
* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.
*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.
Alte retete asemanatoare >>>
- PRAJITURA ECLER (click pentru reteta)
- ALUAT PENTRU ECLERE (click pentru reteta)