Aperitive

Tort sandviș aperitiv – Smörgåstårta

Pentru a-i surprinde pe cei dragi cu un aperitiv delicios și foarte spectaculos, rețeta de tort sandviș aperitiv – Smörgåstårta poate fi alegerea perfectă.

Smörgåstårta este un tort aperitiv sub formă de sandviș, tradițional suedez. Este de fapt un sandviș uriaș ce conține diferite paste sau salate încadrate între felii de pâine toast.

Este genul de sandviș în care putem include toate aperitivele care ne plac și de obicei le servim în boluri separate. Rețeta nu este una Stas, fiecare poate adăuga ingredientele favorite. Cu cât sunt mai colorate umpluturile sandvișului, cu atât acesta va fi mai atrăgător.

Putem adăuga între feliile de pâine diferite creme de brânză. Aș recomanda aici o rețetă de cremă de brânză cu avocado, pentru un plus de culoare.

Dar puteți prepara și o rețetă de cremă de brânză cu hering afumat și roșii deshidratate. Tot frumos colorată va fi și foarte gustoasă.

Un alt strat îl puteți pregăti dintr-o delicioasă salată de ciuperci cu piept de pui și murături. Nelipsită este salata de sfeclă roșie, cea care colorează frumos tortul sandviș. Lăsați imaginația să zburde liber când veți prepara un astfel de aperitiv gustos și aspectuos.

Ce conține rețeta  de tort sandviș aperitiv – Smörgåstårta

Tortul suedez din rețeta de față conține salată de ouă, pate din ficat de pui preparat în casă și salată de sfeclă roșie. Salată de sfeclă roșie avem la borcane, pregătită din toamnă.

Tortul este decorat cu cremă de brânză, simplă. Peste aceasta așezăm felii de ouă fierte, felii de ridichi, castraveți si microplante. Este una dintre cele mai simple variante, pe care o vom mai complica data viitoare.

Dacă vă plac astfel de aperitive cu combinații delicioase de ingrediente, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă plac rețetele de pe acest blog, le puteți urmări și pe pagina de facebook. 

În plus, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparatele testate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe pagina de Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de tort sandviș aperitiv – Smörgåstårta.

Tort aperitiv secționat pe un platou dreptunghiular, alături de un coș cu verdeață și o farfurie cu o felie de tort

Gătește Tort sandviș aperitiv – Smörgåstårta

Tort suedez aperitiv secționat pe un platou dreptunghiular

Ingrediente

  • Pentru bază și decor:
  • 1 pâine toast, feliată
  • 300 gr cremă de brânză
  • 1 castravete
  • 4-5 ridichi roșii
  • 2-3 ouă fierte
  • microgreens
  • Pentru stratul din salată de sfeclă roșie:
  • 250 gr salată de sfeclă roșie
  • 1-2 linguri cu cremă de brânză
  • Pentru stratul din pate de ficat:
  • 250 g ficăței de pui
  • 50 gr unt
  • 50 ml smântână de gătit
  • 1-2 linguri cu ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 50 ml supă de legume
  • 1/2 linguriță cu sare
  • 1 foaie de dafin
  • piper după gust
  • 1 vârf de linguriță de nucșoară
  • Pentru stratul de pastă de ouă fierte:
  • 3 ouă fierte
  • 100 gr brânză moale sau cremă de brânză
  • 1 linguriță de muștar
  • 1/2 legătură de mărar proaspăt
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Începem cu prepararea compozițiilor pentru umplut feliile de pâine.

Pentru salata de sfeclă roșie, nu avem de făcut decât să amestecăm salata de sfeclă bine scursă cu crema de brânză.

Pentru pateul din ficat de pui, tocăm ceapa și usturoiul și le călim în uleiul de măsline doar pentru 4-5 minute.

Adăugăm ficățeii de pui spălați și curățați bine. Îi amestecăm cu ceapa și usturoiul și adăugăm peste ei sarea, piperul, nucșoara, foaia de dafin și supa de legume. Îi lăsăm la fiert, acoperiți, până se pătrund bine și încep să se sfărâme.

Apoi, adăugăm smântâna mai lăsăm să fiarbă 1-2 minute și lăsăm ingredientele să se răcească.  Trecem totul prin blender, adăugând și untul moale obținând o pastă consistentă și delicioasă.

Pentru pasta de ouă fierte, tocăm ouăle fierte, curățate, în cuburi. Le amestecăm cu muștarul, crema de brânză, mărarul tocat și asezonăm gustul cu sare și piper.

Cum asamblăm tort sandviș aperitiv – Smörgåstårta

Așezăm hârtie de copt într-o tavă de chec, iar la baza ei punem un rând din feliile de pâine, după ce le îndepărtăm coaja. Apoi punem pasta de ouă fierte, din nou felii de pâine, pateul din ficat de pui, felii de pâine, salata de sfeclă roșie, și ultimul rând de felii de pâine. Acoperim tava cu o folie alimentară și o dăm la rece pentru cel puțin 2 ore.

După acest interval de timp, răsturnăm tortul aperitiv pe un platou dreptunghiular. Îl ungem cu cremă de brânză deasupra și pe laterale. Apoi îl decorăm, după imaginație, cu rondele de castravete, rondele de ridichi și felii de ouă fierte. Presărăm micro-greens și este gata de savurat.

Va fi vedeta unei mese festive acest minunat tort sandviș aperitiv – Smörgåstårta.