Rețete fel de fel de la prieteni

Tort spirală cu cremă de ciocolată

Merită preparat un astfel de tort spirală cu cremă de ciocolată pentru o ocazie specială, o aniversare, sau o sărbătoare.

Arată tare frumos în secțiune, așa sub formă de spirală, dar este și foarte gustos. Chiar dacă pare laborios, nu este chiar deloc greu de preparat.

Rețeta acestui tort am primit-o de la prietena noastră Maria Bichis. Avem pe blog o secțiune Rețete fel de fel de la prieteni unde încărcăm rețetele primite. Maria Bichis se numără printre fanii fideli ai blogului nostru și împărtășește cu noi din experiențele ei culinare. De data aceasta ne-a trimis un minunat tort în formă de spirală cu o delicioasă cremă de ciocolată. Mulțumim, Maria, pentru rețetă și pentru că ne ești prietenă de ani buni! Mulțumim, mai ales, pentru că testezi rețetele noastre și le împărtășești și cu alții!

Rețeta tort spirală cu cremă de ciocolată

Rețeta acestui tort este destul de simplă. Doar trebuie să preparăm o foaie de ruladă, foaie clasică de pandișpan și o cremă de ciocolată.

Putem opta pentru un ganache simplu de ciocolată, sau pentru o cremă de cacao cu unt. Crema de cacao cu unt este mai gustoasă, chiar dacă necesită mai multe ingrediente. Este acea cremă veche care se prepara pentru umplerea prăjiturilor și torturilor.

Această cremă se prepară și la deliciosul Tort Amandină.

Indiferent pentru ce cremă optăm, tortul va fi unul foarte gustos și frumos în secțiune.

Găsiți pe blog mai multe rețete de tort, de unde vă puteți inspira. Și mai găsiți o colecție de rețete de creme pentru torturi și prăjituri, de unde o puteți alege pe cea care reprezintă gustul vostru.

Sunt rețete simple, cu puține ingrediente, cu sau fără fierbere. Pe toate vi le recomandăm, pentru că toate au avut succes la noi și la cei care le-au testat!

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Colaj tort spirală cu cremă de ciocolată

Gătește Tort spirală cu cremă de ciocolată

Tort spirală cu cremă de ciocolată

Ingrediente

  • Pentru o foaie de ruladă de 28/42 cm:
  • 6 ouă mari
  • 150 gr zahăr
  • 225 gr făină
  • 50 ml ulei
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 păstaie de vanilie
  • Pentru crema de cacao cu unt:
  • 4 ouă mari
  • 250 gr zahăr pudră
  • 100 gr cacao
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 400 gr unt cu 82% grăsime
  • Pentru decor:
  • frișcă
  • spirale cu ciocolată

Mod de preparare

Cum preparăm deliciosul tort spirală cu cremă de ciocolată?

Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade pentru a coace foaia de ruladă.

Pentru a pregăti aluatul pentru foaia de ruladă, mai întâi separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei cel puțin 10-15 minute. Gălbenușurile le frecăm cu puțină sare, apoi cu uleiul până la omogenizare. Mixăm albușurile până devin spumoase, apoi adăugăm, lingură cu lingură, zahărul și le mixăm la treaptă maximă până rezultă o bezea fermă. Renunțăm la mixer și folosim de acum o spatulă de silicon. Adăugăm în bezeaua de albușuri compoziția de gălbenușuri cu ulei. Amestecăm cu ajutorul spatulei, folosind mișcări circulare, de jos în sus. Încorporăm și făina, treptat și cu aceleași mișcări circulare. Aluatul pentru foaia de ruladă îl întindem uniform în tava tapetată cu hârtie de copt. Coacem foaia pentru 20-25 de minute, la 180 de grade. O răsturnăm imediat pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm, păstrând și hârtia de copt. O lăsăm așa rulată până se răcește complet.

Cât timp se coace foaia de ruladă, pregătim crema de ciocolată.

Spargem ouăle într-o crăticioară, presărăm sare peste ele și adăugăm zahărul. Apoi le mixăm până se diluează zahărul și compoziția devine spumoasă. Punem crăticioara pe baie de apă, la foc mediu. Amestecăm continuu până se îngroașă ca o budincă, aproximativ 15 minute. Stingem focul, adăugăm cacaua în cremă și amestecăm intens până se încorporează și se omogenizează compoziția. Adăugăm și esența și dăm crema la rece, acoperită cu folie de prospețime.

Când este complet rece, spumăm cu mixerul untul moale, ținut la temperatura camerei. Încorporăm în el crema, adăugând-o lingură cu lingură și mixând până se omogenizează bine.

Cum asamblăm minunatul tort spirală cu cremă de ciocolată?

Desfacem foaia de ruladă din prosopul umed și îndepărtăm hârtia de copt. Decupăm foaia în 5 fâșii egale, pe lățime, sau 3-4 pe lungime.

Întindem peste prima fâșie un strat de cremă, o rulăm și o așezăm pe un platou. Ungem a doua fâșie cu cremă și o rulăm în continuarea primei foi. Continuăm așa cu toate fâșiile, apoi decorăm tortul cu crema rămasă și frișcă.

Dăm tortul la rece pentru 3-4 ore, apoi îl putem secționa și servi alături de cei dragi.

Spor și poftă bună!

Nu uitați să accesați și galeria foto, pentru a vedea și rețeta în imagini!