Mâncăruri cu carne

Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță

De cum s-a făcut varza în grădină am poftit la o Rețetă de Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță.

Și pentru că în această perioadă și mărarul a ajuns la maturitate, am optat pentru a adăuga și lujeri de mărar cu măciulii( flori cu semințe). Dau aceștia o aromă demențială preparatelor, mai ales dacă sunt și uscați. Se adaugă așa întregi doar pentru a-și lăsa savoarea și se îndepărtează, ca și foile de dafin, de altfel.

Știți că foile de dafin cu cât sunt fierte mai mult cu atât gustul va fi mai amar. La lujerii de mărar cu floare nu este același lucru, dar aromatizează puternic preparatele.

Foarte gustoasă varza nouă, varza de vară! Noi, după ce tocăm varza, mâncăm cotoarele pentru că sunt gustoase și hrănitoare.

Ne mai place în mod deosebit și Salata de varză albă, simplă, sau Salată de varză cu morcov și sfeclă.

Vedeți și: Rețeta de varză cu cârnați la cuptor

De data aceasta am preparat rețeta de varză nouă cu costiță și mărar pe aragaz. Fiind crudă, a fiert imediat, mai greu a fiert costița afumată.

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook 

* De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Iar pe grup veți putea încărca rețetele voastre cu preparate inspirate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Varză nouă cu costiță și mărar

Gătește Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță

Varză nouă cu costiță și mărar

Ingrediente

  • 2 kg varză nouă( 2 verze mai mari)
  • 2 cepe
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 roșii bine coapte
  • 2 linguri de ulei
  • 500 gr costiță afumată
  • sare și piper
  • 2 lujeri de mărar cu măciulii
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 legătură de mărar verde
  • zeamă de lămâie, după gust

Mod de preparare

Mai întâi porționăm costița de porc afumată și o clătim bine cu apă fierbinte. O punem la fiert în apă cât să fie bine acoperită.

Tocăm varza fideluță și o frecăm cu puțină sare și puțin piper. O lăsăm așa la odihnit 10-12 minute.

Curățăm ceapa, o tocăm solzișori și o punem la călit în uleiul încins. O lăsăm la călit până începe să-și schimbe culoarea, dar avem grijă să o stropim cu puțină supă de la costița afumată. Evităm astfel să capete acel gust de prăjeală. Adăugăm și un cățel de usturoi tocat rondele. Va aromatiza gustul cepei.

Când costița afumată este bine pătrunsă, o scurgem și o adăugăm peste ceapa călită. Adăugăm și varza, lujerii de mărar și foile de dafin și amestecăm ușor ingredientele.

Punem un capac peste vas și lăsăm varza să se înăbușe la foc mic. După 10-12 minute, îndepărtăm foile de dafin pentru a nu căpăta gust amar. Lujerii de mărar îi îndepărtăm la final.

Între timp, decojim roșiile și le tocăm mărunt. Le adăugăm peste varză când aceasta este pătrunsă. Adăugăm și puțină boia de ardei și, dacă mai necesită, sare și piper.

La final, adăugăm mărar verde, tocat și potrivim gustul cu zeamă de lămâie.

Servim delicioasa varză nouă cu costiță și mărar cu mămăliguță și ardei iute, dacă avem.

Spor și poftă bună!

Vedeți și rețeta în imagini accesând galeria foto de mai sus!