Pentru a obține preparate gustoase și aspectuoase și pentru a vă ușura munca, am sortat pentru voi 10 trucuri în bucătărie.
Probabil cu toții ne considerăm buni bucătari în casele noastre. Însă, există o serie de trucuri și sfaturi culinare pe care nu le cunoaștem. Acestea ne pot ușura munca, dar ne pot ajuta și în a obține preparate mai gustoase și mai aspectuoase.
În cărțile vechi de bucătărie erau detaliate și astfel de trucuri și sfaturi culinare demne de ținut minte. Dintre acestea am selectat pentru articolul de azi pe cele considerate mai importante.
Iată care sunt principalele 10 trucuri în bucătărie, utile oricărei gospodine:
- Legumele verzi se fierb în apă clocotită cu sare, fără a fi acoperite cu capac. Astfel își pot menține culoarea pe timpul fierbere. Pentru a le accentua culoarea, se pune în apă și un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu.
- În apa în care fierbem cartofii pentru piure, putem adăuga și o linguriță de oțet. Acesta are rolul de a menține culoarea intactă a cartofilor, după scurgere.
- Boabele de fasole se pun la înmuiat într-o cantitate de două ori mai grea decât a lor. Se lasă la rece de seara până dimineața, apoi se fierb în 2-3 ape. În apa în care vor fierbe definitiv este recomandat a se adăuga și o lingură de ulei. Astfel nu se va mai forma spumă deasupra. Și în apa în care fierbem pastele făinoase este recomandat a se adăuga și o bucată mică de unt, sau o linguriță de ulei pentru a nu se va mai forma spumă.
- Culoarea găluștelor de griș va fi mai accentuată, iar textura mai aerată dacă la o lingură cu vârf de griș se adaugă și 1/2 linguriță de mălai de porumb.
- Pâinea învechită se poate reîmprospăta dacă este înfășurată într-un ștergar umezit și încălzită 10-15 minute la cuptor, la 180 de grade Celsius.
- Un alt truc detaliat într-un articol anterior este despre cum se curăță perfect ardeii copți.
Următoarele 4 trucuri în bucătărie
- În timp ce mâncarea fierbe în oală, pe aragaz, așezăm o lingură de lemn deasupra oalei. Aceasta va împiedica spuma care se formează să dea pe dinafară, înainte de a o îndepărta.
- Atunci când dorim să diminuăm din grăsimea unei supe/ciorbe, sau orice mâncare, adăugăm în aceasta un cub de gheață. Grăsimea se va strânge în jurul gheții și o putem îndepărta mai ușor.
- Ce facem când punem mai multă sare în mâncare decât este necesară? Câteva cuburi de cartof adăugate în mâncare vor diminua din gustul sărat.
- Atunci când dorim să reîncălzim pizza sau alte preparate din aluat în cuptorul cu microunde, așezăm lângă acestea și un bol cu apă. Umiditatea care se creează va împiedica uscarea aluaturilor.
Foarte interesant de citit este și articolul ”De ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala de pe foc”.
Iar dacă vi s-a părut interesant articolul cu cele 10 trucuri în bucătărie, mai găsiți articole asemănătoare pe blog în secțiunea Trucuri și sfaturi culinare.