Site icon Rețete Fel de Fel

Cozonac cu nuci in forma rotunda

cozonac cu nuci

Imi plac cozonacii  si fac ori de cate ori am pofta, iar de data aceasta am pregatit acest minunat cozonac cu nuci in forma rotunda.

Cozonacii trebuie sa fie pufosi, aromati si neaparat sa aiba multa umputura. Preferatii mei sunt acestia cu nuca dar si cei cu stafide, ciocolata,mac, migdale sau rahat sunt pe gustul meu.

Cozonacul  de fata are o altfel de forma ,una draguta as zice ,dar daca nu va surade ,puteti sa faceti unul impletit, ca aici .Orice forma i-ati da va asigur ca este un cozonac cu nuci extrem de bun pe care il veti repeta cu siguranta.

 

Ingrediente

Aluat :

  • 550 g faina
  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • 25 g drojdie proaspata ( sau 7 g uscata )
  • un praf de sare
  • 90 g unt moale
  • 100 g zahar
  • arome
Umplutura :
  • 150 g nuci
  • 3 linguri de cacao
  • 100 g zahar
  • 120 ml lapte
  • 2 linguri de pesmet
  • 1/2 lingurita esenta de rom
Uns :
  • 1 galbenus
  • 2 linguri de lapte

 

Mod de preparare pentru reteta cozonac cu nuci

 

Cernem faina intr-un bol si facem o gropita in centrul ei. Acolo punem drojdia proaspata frecata cu o lingura de zahar si un pic de lapte caldut( daca folositi uscata,o puneti peste faina si adaugati celelalte ingrediente ). Acoperim cu un strat fin de faina si lasam sa creasca 10 minute.
Intre timp batem ouale cu zaharul ,aromele ,sarea si  adaugam laptele caldut. Framantam un aluat elastic si nelipicos  pe care il acoperim si-l lasam sa-si dubleze volumul intr-un loc caldut.
Intre timp preparam umplutura  amestecand toate ingredientele date.
Apoi,din aluat intindem un dreptunghi (30cm x 50 cm ),pe care il taiem in 4 parti egale.Ungem doua dintre ele si le acoperim cu celelalte doua.Punem si restul de umplutura si peste acestea si rulam.
Taiem capetele acestor rulade obtinute si le asezam in mijlocul formei ( 26 cmdiametru ).Rulourile ramase le  taiem oblic in patru parti si le asezam pe margine,de jur imprejurul varfurilor.
Lasam cozonacul sa mai creasca inca jumatate de ora ,il ungem cu galbenusul amestecat cu lapte si coacem 40-50 de minute la 180°C.
Dupa ce este gata,il lasam la racit in forma si apoi putem servi.Pofta buna!

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Exit mobile version