COZONAC CU MAC SI MIGDALE

cozo-si-thailand-110

180 min

mediu

2 portii

De mult imi sta gandul la o felie pufoasa de cozonac cu mac si migdale .Si ,cand mi-e pofta de ceva ,ma pun repede in miscare,nu prea stau pe ganduri.Si n-astept nici Pastele sau  Craciunul sa umplu casa de miros de cozonaci ,mai ales ca vremea se conformeaza si ploua molcom semn ca toamna si-a intrat incet,incet in drepturi.

Ingrediente
Aluat :

  • 500 g faina alba de grau tip 00 (plus 1,2 linguri )
  • 200 ml smantana de gatit (23 % grasimi )
  • 3 oua  ( 1 ou +2 galbenusuri )
  • 100 g zahar
  • 80 g unt
  • un praf de sare
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata)
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie si portocala ( bio )
Umplutura:
  • 50 g mac
  • 150 g migdale macinate
  • 50 g zahar
  • 30 g cacao
  • 2 albusuri
  • 5-6 linguri de lapte
Pentru uns si decor :
  • 1 galbenus
  • 1 lingura de lapte
  • mac si fulgi de migdale

Mod de preparare cozonac cu mac si migdale

Pentru inceput cernem faina intr-un bol  si facem o gropita in mijlocul ei.Drojdia o amestecam intr-o cescuta cu o lingura de zahar si 3-4 linguri de lapte si o punem in mijlocul fainii.Acoperim cu un strat fin de faina si asteptam pana apar crapaturi la suprafata.
Oul intreg si cele doua galbenusuri le amestecam cu zaharul si smantana incalzita.Turnam amestecul in bol,unde punem si sarea si aromele,apoi framantam pana obtinem un aluat moale si nelipicios,incorporand treptat untul cald.Daca este nevoie mai adaugam o lingura,doua de faina.
Acoperim bolul cu un prosop sau folie si-l lasam sa-si dubleze volumul intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer.

Pentru umplutura trebuie doar sa amestecam intr-un castron toate ingredientele (albusurile nebatute ).Daca vi se pare prea tare compozitia ,mai adaugati o lingura ,doua de lapte.
Cand aluatul e gata il impartim in 4 bile.Daca folositi o forma mare de cozonaci,il impartiti in doua,eu am avut doua forme micute de chec si am facut doi cozonaci pufosi .
Intindem bilutele in dreptunghiuri,le ungem cu amestecul de mac si migdale(impartit si el in 4 ) si rulam dreptunghiurile.Impletim cate doua si le punem in forme ,acoperite cu hartie de copt.
Ii lasam sa cresca si in forme,vreo 30 de minute apoi ii ungem cu galbenusul amestecat cu lingura de lapte.

Presaram mac si fulgi de migdale si coacem 35-40 de minute la 180 °C.Daca alegeti o forma mare de cozonac,coaceti 10 minute in plus, si faceti testul cu scobitoarea.

Dupa ce sunt copti ii scoatem pe un gratar sa se raceasca.Deliciosi,pofta buna!

cozo-si-thailand-123

Comentează folosind contul de Facebook

6 comentarii la “COZONAC CU MAC SI MIGDALE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *