Cozonac fara framantare, reteta simpla. Cozonac pufos si aromat, foarte usor de preparat, ideal pentru gospodinele incepatoare si nu numai.
Reteta mea de cozonac cu nuca si rahat a trecut testul unui cozonac fara framantare. Bineinteles, rezultatul nu a fost acelasi dar cozonacul a iesit destul de aromat si gustos. Reteta este destul de simplu de facut si o poate prepara si cine n-a facut niciodata un cozonac.
Daca nu vreti sau nu aveti timp de framantat incercati-l, va asigur ca este foarte bun.
Ingrediente:
- Aluat
- 1 kg faina tip 000
- 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
- 260 g zahar
- 500 ml lapte
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- 100 g unt
- 100 ml ulei
- arome la alegere
- Umplutura
- 100 g nuca macinata
- 1 lingura cu varf de cacao
- 1 lingura cu varf de zahar pudra
- 50 g rahat
- 150 g nutella
- 50 g picaturi de ciocolata
- In plus
- 1 ou pentru uns
- picaturi de ciocolata, nuci si zahar granule pentru decor
Mod de preparare pentru reteta de cozonac fara framantare:
Intai de toate pregatiti toate ingredientele, cantariti-le pentru a le avea la indemana. Cerneti faina intr-un bol incapator iar drojdia amestecati-o cu o lingura de zahar si vreo 50 de ml de lapte cald (nu fierbinte) din cantitatile date.
Lasati-o deoparte sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp puneti laptele impreuna cu zaharul intr-o craticioara pe foc si amestecati pana se incalzeste iar zaharul se dizolva. Topiti si untul impreuna cu uleiul iar galbenusurile amestecati-le cu sarea.
Cand aveti totul gata, adaugati in bol laptele incalzit cu zaharul, drojdia, galbenusurile si aromele.
*Eu am pus o lingura de coaja de lamaie si portocala la borcan si o lingurita de pasta de vanilie.
Amestecati cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza bine compozitia. Veti obtine un aluat moale si vascos.
*Daca vi se pare prea moale, mai puteti adauga o lingura, doua , nu mai mult.
Acoperiti bolul cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie si asezati-l intr-un loc cald. In maxim o ora ar trebui sa-si mareasca destul de mult volumul.
Asamblare cozonac fara framantare.
Cand aluatul este gata de lucrat, rasturnati-l pe masa de lucru unsa cu ulei.
Impartiti-l in 4 bucati. Fiecare bucata intindeti-o intr-un dreptunghi cu maine unse cu ulei.
Umpleti doua cu nuca, cacao si rahat, rulati si impletiti sulurile obtinute. Pe celelalte doua intindeti nutella si presarati picaturi de ciocolata. Rulati si impletiti.
Asezati cozonacii in tavi acoperite cu hartie de copt, acoperiti-i si lasati-i inca vreo jumatate de ora la crescut.
Cand au depasit marginea tavilor, ungeti-i cu ou batut si presarati deasupra picatele de ciocolata pe cel cu nutella. Pe cel cu nuca macinata si cacao decorati-l cu nuca tocata mai mare si granule de zahar pudra (optional).
Daca nu aveti granule de zahar (click pentru reteta), le puteti face simplu si in casa.
Coaceti cozonacii 15 minute la 200°C, apoi reduceti l 170°C si continuti inca 40 de minute, pana cand sunt complet copti.
Daca se rumenesc prea tare deasupra, acoperiti-i cu o folie de aluminiu.
*Eu am pus folie pe al doilea gratar pentru a nu se lipi de picaturile de ciocolata 🙂 .
Faceti proba cu scobitoarea si, daca nu raman urme de aluat, cozonacul este copt.
Scoateti-i din forme si asezati-i 10 minute pe-o parte, 10 pe cealalta, apoi lasati-i la racit pe un gratar.
Taiati-i numai dupa ce s-au racit complet. Sunt deliciosi, pofta buna si spor la preparat cozonac fara framantare!
Alte retete de cozonaci >>>
- COZONACI CU CREMA DE NUCI SI ROM (click pentru reteta)
- COZONAC CU NUCA DE COCOS (click pentru reteta)
* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.
*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.