COZONAC FARA FRAMANTARE

cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare, reteta simpla. Cozonac pufos si aromat, foarte usor de preparat, ideal pentru gospodinele incepatoare si nu numai.

Reteta mea de cozonac cu nuca si rahat a trecut testul unui cozonac fara framantare. Bineinteles, rezultatul nu a fost acelasi dar cozonacul a iesit destul de aromat si gustos. Reteta este destul de  simplu de facut si o poate prepara si cine n-a facut niciodata un cozonac.

Daca nu vreti sau nu aveti timp de framantat incercati-l, va asigur ca este foarte bun.

 

 

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 kg faina tip 000
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
  • 260 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 100 g unt
  • 100 ml ulei
  • arome la alegere

 

  • Umplutura
  • 100 g nuca macinata
  • 1 lingura cu varf de cacao
  • 1 lingura cu varf de zahar pudra
  • 50 g rahat

 

  • 150 g nutella
  • 50 g picaturi de ciocolata

 

  • In plus
  • 1 ou pentru uns
  • picaturi de ciocolata, nuci si zahar granule pentru decor

Mod de preparare cozonac fara framantare

Intai de toate pregatiti toate ingredientele, cantariti-le pentru a le avea la indemana. Cerneti faina intr-un bol incapator iar drojdia amestecati-o cu o lingura de zahar si vreo 50 de ml de lapte cald (nu fierbinte) din cantitatile date.

Lasati-o deoparte sa creasca, pana isi dubleaza volumul.

cozonac fara framantare

Intre timp puneti laptele impreuna cu zaharul intr-o craticioara pe foc si amestecati pana se incalzeste iar zaharul se dizolva. Topiti si untul impreuna cu uleiul iar galbenusurile amestecati-le cu sarea.

cozonac fara framantare

Cand aveti totul gata, adaugati in bol laptele incalzit cu zaharul, drojdia, galbenusurile si aromele.

*Eu am pus o lingura de coaja de lamaie si portocala la borcan si o lingurita de pasta de vanilie.

Amestecati cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza bine compozitia. Veti obtine un aluat moale si vascos.

*Daca vi se pare prea moale, mai puteti adauga o lingura, doua , nu mai mult. 

Acoperiti bolul cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie si asezati-l intr-un loc cald. In maxim o ora ar trebui sa-si mareasca destul de mult volumul.

cozonac fara framantare

Cand aluatul este gata de lucrat, rasturnati-l pe masa de lucru unsa cu ulei.

cozonac fara framantare

Impartiti-l in 4 bucati. Fiecare bucata intindeti-o intr-un dreptunghi cu maine unse cu ulei.

Umpleti doua cu nuca, cacao si rahat, rulati si impletiti sulurile obtinute. Pe celelalte doua intindeti nutella si presarati picaturi de ciocolata. Rulati si impletiti.

cozonac fara framantare

Asezati cozonacii in tavi acoperite cu hartie de copt, acoperiti-i si lasati-i inca vreo jumatate de ora la crescut.

Cand au depasit marginea tavilor, ungeti-i cu ou batut si presarati deasupra picatele de ciocolata pe cel cu nutella. Pe cel cu nuca macinata si cacao decorati-l cu nuca tocata mai mare si granule de zahar pudra (optional).

Daca nu aveti granule de zahar (click pentru reteta), le puteti face simplu si in casa.

cozonac fara framantare

Coaceti cozonacii 15 minute la 200°C, apoi reduceti l 170°C si continuti inca 40 de minute, pana cand sunt complet copti.

Daca se rumenesc prea tare deasupra, acoperiti-i cu o folie de aluminiu.

*Eu am pus folie pe al doilea gratar pentru a nu se lipi de picaturile de ciocolata 🙂 .

cozonac fara framantare

Faceti proba cu scobitoarea si, daca nu raman urme de aluat, cozonacul este copt.

Scoateti-i din forme si asezati-i 10 minute pe-o parte, 10 pe cealalta, apoi lasati-i la racit pe un gratar.

cozonac fara framantare

Taiati-i numai dupa ce s-au racit complet. Sunt deliciosi, pofta buna si spor la preparat cozonac fara framantare!

cozonac fara framantare

Alte retete de cozonaci >>>

cozonaci cu crema de nuci si rom

cozonac cu nuca de cocos

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.

 

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *