Site icon Rețete Fel de Fel

Cozonac german cu fructe confiate si martipan

Cu siguranta ati auzit de vestitul Stollen, un delicios cozonac german cu fructe confiate si-n cazul de fata cu adaos de martipan.

Se poate face si cu o saptamana inainte de a fi mancat. Este chiar indicat asa pentru ca , cu cat este lasat mai mult cu atat devine mai fraged si bun.

Va recomand cu incredere reteta, dar gasiti pe blog o colectie de retete de cozonac, de unde va puteti inspira.

 

Ingrediente

(pentru doi cozonaci )

aluat :

  • 700 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 100 g zahar
  • coaja de la o lamaie
  • 250 g unt
  • un varf de lingurita de sare
  • un varf de lingurita cardamom praf
  • un varf de lingurita nucsoara
  • un varf de lingurita scortisoara
  • 200 g stafide
  • 70 g fructe confiate (coaja de lamaie,portocala,merisoare,cirese,afine…)
  • 100 g migdale tocate ( sau fulgi de migdale )
martipan :
  • 175 g faina de migdale
  • 125 g zahar pudra
  • 2 linguri apa
  • doua picaturi esenta de migdale

decor :

  • 50 g unt
  • 50-60 g zahar pudra

Mod de preparare pentru reteta de cozonac german cu fructe confiate si martipan:

Prima data punem la hidratat stafidele in apa calduta.
Cernem faina intr-un bol iar in mijlocul ei facem o gropita. Punem acolo drojdia dizolvata in putin lapte cald si lasam sa creasca 10 minute.
Intre timp topim untul si-l lasam sa se raceasca. Laptele cald il amestecam cu zaharul si sarea pana acestea se topesc.
Incepem sa framantam aluatul adaugand intai laptele cu zaharul, iar apoi incorporam untul. La final adaugam coaja de lamaie, aromele, fructele confiate si stafidele scurse foarte bine de apa si uscate pe servetele absorbante.
Aluatul trebuie sa fie elastic, omogen si trebuie lasat la dospit inca 30-40 de minute. Nu se va dubla datorita cantitaii mici de drojdie folosite si a fructelor care-l ingreuneaza ,dar e normal sa fie asa.

Ce facem cu martipanul

Martipanul ,asa cum v-am aratat si aici ,se prepara extrem de simplu. Amestecam zaharul cu apa ,esenta de migdale si turnam peste faina de migdale.Amestecam pana omogenizeaza,impartim martipanul in doua parti si formam doua suluri egale .

Impartim aluatul de stollen in doua bucati aproximativ egale,intindem dreptunghiuri ,asezam sulul de martipan si-lacoperim cu aluatul ca in imaginile de mai jos.

Asezam cozonaceii intr-o tava intinsa si-i mai lasam la crescut 30 de minute,apoi ii coacem in jur de 40 de minute la 180 °C.
Cand sunt gata copti si rumeni ,ii scoatem si-i mai lasam sa se racoreasca 10-15 minute,apoi ii ungem cu unt topit si-i pudram cu zahar praf din belsug.

II pastram infasurati in folie de plastic sau aluminiu.Sunt buni si proaspeti dar,pastrati la rece cateva zile,se vor fragezi si vor avea un gust mult mai bun.Pofta buna !

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Exit mobile version