Site icon Rețete Fel de Fel

Cușma lui Guguță cu vișine și smântână

Porție de desert Cușma lui Guguță pe o farfurie, alături de un bol cu vișine și desertul pe platou

Vișinele se pot folosi din compot sau congelate, în lipsa celor proaspete / Profimedia

Acest tortuleț denumit Cușma lui Guguță este inspirat din bucătăria moldovenească și este un desert, pe cât de simplu, pe atât de savuros și spectaculos. În Republica Moldova, Guguță este un personaj din poveștile pentru copii ale scriitorului Spiridon Vanghelie. Guguță purta pe cap o căciulă de ciobănaș, numită cușmă.

Este un desert vesel și foarte fresh datorită cremei de smântână acră, dar și a vișinilor din interior. În desertul clasic, vișinele se pun proaspete, acre, pentru un contrast de gusturi. Însă merg tare bine și cele din compot, pentru că nici acestea nu sunt foarte dulci.

Ne plac foarte mult deserturile cu vișine. Le preparăm destul de des, atât în sezonul vișinelor proaspete cât și cu vișine din compot sau congelate.

Vă recomand să încercați, dacă n-ați făcut-o încă, rețeta de prăjitură Valurile Dunării.  Are o combinație armonioasă între un blat marmorat cu cacao și vișine, o cremă cu aromă de vanilie și o glazură de ciocolată amăruie.

Iar pentru iubitorii deserturilor cu ciocolată, prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot poate fi desertul favorit pentru momentele dulci, petrecute alături de cei dragi.

Cum se prepară rețeta de desert Cușma lui Guguță cu vișine și smântână

Pentru desertul din rețeta de azi pregătim mai întâi un aluat foarte fraged pe care îl lăsăm la rece pentru o oră. Folosim vișine din compot sau congelate, dar nu din dulceață. Din aluat formăm rulouri cu vișine în interior și le coacem până se rumenesc. Apoi pregătim o cremă simplă din smântână acră cu zahăr pudră( nu din smântână pentru frișcă).

Asamblăm desertul sub formă triunghiulară, așezând la bază patru rulouri, apoi punem următoarele în scădere. Le intercalăm cu crema de smântână. Vom avea în acest desert o armonie de gusturi: dulce + acrișor + amărui, ceea ce face ca desertul să fie unul special.

Puteți prepara desertul și cu clătite, în loc de aluatul fraged, sau cu un aluat foietaj.

Dacă sunteți în căutare de rețete delicioase de deserturi, găsiți pe blog o colecție interesantă.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru desertul Cușma lui Guguță.

Exit mobile version