Dulciuri

Cușma lui Guguță cu vișine și smântână

Acest tortuleț denumit Cușma lui Guguță este inspirat din bucătăria moldovenească și este un desert, pe cât de simplu, pe atât de savuros și spectaculos. În Republica Moldova, Guguță este un personaj din poveștile pentru copii ale scriitorului Spiridon Vanghelie. Guguță purta pe cap o căciulă de ciobănaș, numită cușmă.

Este un desert vesel și foarte fresh datorită cremei de smântână acră, dar și a vișinilor din interior. În desertul clasic, vișinele se pun proaspete, acre, pentru un contrast de gusturi. Însă merg tare bine și cele din compot, pentru că nici acestea nu sunt foarte dulci.

Ne plac foarte mult deserturile cu vișine. Le preparăm destul de des, atât în sezonul vișinelor proaspete cât și cu vișine din compot sau congelate.

Vă recomand să încercați, dacă n-ați făcut-o încă, rețeta de prăjitură Valurile Dunării.  Are o combinație armonioasă între un blat marmorat cu cacao și vișine, o cremă cu aromă de vanilie și o glazură de ciocolată amăruie.

Iar pentru iubitorii deserturilor cu ciocolată, prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot poate fi desertul favorit pentru momentele dulci, petrecute alături de cei dragi.

Cum se prepară rețeta de desert Cușma lui Guguță cu vișine și smântână

Pentru desertul din rețeta de azi pregătim mai întâi un aluat foarte fraged pe care îl lăsăm la rece pentru o oră. Folosim vișine din compot sau congelate, dar nu din dulceață. Din aluat formăm rulouri cu vișine în interior și le coacem până se rumenesc. Apoi pregătim o cremă simplă din smântână acră cu zahăr pudră( nu din smântână pentru frișcă).

Asamblăm desertul sub formă triunghiulară, așezând la bază patru rulouri, apoi punem următoarele în scădere. Le intercalăm cu crema de smântână. Vom avea în acest desert o armonie de gusturi: dulce + acrișor + amărui, ceea ce face ca desertul să fie unul special.

Puteți prepara desertul și cu clătite, în loc de aluatul fraged, sau cu un aluat foietaj.

Dacă sunteți în căutare de rețete delicioase de deserturi, găsiți pe blog o colecție interesantă.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru desertul Cușma lui Guguță.

Porție de desert din rulouri umplute cu vișine și așezate sub formă de triunghi cu cremă de smântână între ele

Gătește Cușma lui Guguță cu vișine și smântână

Timp de preparare

20

Nivel

mediu

Porții

16

Porție de desert Cușma lui Guguță pe o farfurie, alături de un bol cu vișine și desertul pe platou

Ingrediente

  • Pentru 10 rulouri de aluat fraged :
  • 200 gr de unt rece, cu 82% grăsime
  • 100 gr de zahăr
  • 150 gr de smântână fermentată( acră), cu 25% grăsime
  • 30 ml coniac
  • 450 gr de făină
  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • 900 gr de vișine din compot
  • Pentru cremă:
  • 1 kg de smântână fermentată cu 30% grăsime
  • 200 gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Pentru decor :
  • 100 gr de ciocolată neagră

Mod de preparare

Preparăm aluatul fraged.

Punem într-un bol smântâna cu bicarbonatul de sodiu și le amestecăm. Adăugăm apoi untul rece dat pe răzătoare, coniacul și zahărul. Amestecăm rapid toate aceste ingrediente.

Cernem făina și o amestecăm cu sarea, apoi o adăugăm treptat în compoziția de mai sus. Frământăm rapid un aluat ușor moale și lipicios pe care îl acoperim cu o folie și îl punem la rece pentru o oră.

Apoi, scoatem aluatul de la rece și îl întindem într-o foaie cu dimensiunile aproximative de 37/43 cm, sau cât dimensiunile celei mai mari tăvi de cuptor. Din această foaie decupăm 10 fâșii. Așezăm pe fiecare fâșie de aluat câte vișine încap în rând, una lângă alta, dar scurse bine. Rulăm și așezăm rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt, dar mai la distanță unul față de altul.

Le înțepăm cu furculița din loc în loc. Coacem rulourile cu vișine în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute. Le lăsăm să se răcească bine înainte de a monta desertul. Le dezlipim, dacă s-au lipit în timpul coacerii.

Pentru cremă, mixăm bine smântâna cu zahărul pudră. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului.

Pentru a monta desertul, așezăm pe un platou lung patru rulouri cu vișine. Întindem peste ele un strat mai generos de cremă. Apoi așezăm trei rulouri și din nou întindem cremă. Urmează alte două rulouri, cremă un rulou și îmbrăcăm desertul în crema rămasă. Răzuim ciocolată amăruie pe deasupra și punem desertul Cușma lui Guguță la frigider pentru 5-6 ore.

Este necesar un timp mai îndelungat de relaxare la rece pentru a se frăgezi aluatul și a se putea secționa desertul cu ușurință.