Site icon Rețete Fel de Fel

Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască

Budincă de cartofi porționată

Rețeta la bază cartofii rași și ceapa, combinate într-un preparat simplu și foarte gustos / Shutterstock

Kugel de cartofi este o rețetă tradițională evreiască, des întâlnită în bucătăria est-europeană, având la bază cartofii rași și ceapa, combinate într-un preparat simplu și foarte gustos. Este de obicei copt într-un strat gros, pentru a obține o crustă crocantă la exterior și un interior moale, ușor cremos. Rețeta de kugel poate fi savurată ca garnitură sau ca fel principal.

Cartofii sunt alimentele de bază în toate bucătăriile lumii pentru că sunt accesibili și foarte versatili. Putem prepara din cartofi o mulțime de rețete incluzând toate categoriile de preparate. Sunt folosiți în supe și ciorbe, salate și aperitive, garnituri și mâncăruri scăzute, aluaturi și deserturi.

Dintre deserturile cu cartofi cea mai populară este rețeta de găluște cu prune sau gomboți. Este unul dintre cele mai apreciate deserturi cu prune. Însă se poate prepara și cu caise sau cu gem de fructe.

Iar dintre aluaturile cu cartofi, avem rețeta de pâine ardelenească, foarte îndrăgită în bucătăria românească. Este foarte gustoasă și consistentă, având un miez dens, dar pufos.

Tot din categoria aluaturilor cu cartofi mai avem și rețeta de langoși ungurești. Langoșii sunt un fel de gogoși, dar în varianta sărată, specifici bucătăriei maghiare. În mod clasic se prepară dintr-un aluat simplu, dospit. Dar există și variante de langoși umpluți cu brânză sau cu gem și pot fi serviți la desert.

Despre rețeta de kugel cu cartofi

Kugelul este un preparat tradițional evreiesc cu o istorie de sute de ani, originar din Europa Centrală și de Est. Numele „kugel” provine din germana veche și înseamnă „minge” sau „bulgăre”, deoarece inițial kugelul era preparat într-o formă rotundă. Cu toate acestea, rețeta a evoluat de-a lungul secolelor, adaptându-se la diferite culturi și ingrediente locale. Însă a rămas o componentă importantă a bucătăriei evreiești Ashkenazi, preparat mai ales în timpul Shabbatului și altor sărbători.

Kugelul a început ca o budincă de pâine sau paste, gătită într-un amestec de grăsimi animale și ouă. În Evul Mediu, gospodinele evreice au început să experimenteze cu ingrediente noi, iar cartofii – care au fost introduși în Europa în secolul al XVI-lea – au devenit rapid baza rețetei de kugel de cartofi. Acest lucru a permis gospodinelor să prepare un kugel sățios și economic, foarte potrivit pentru familiile numeroase.

O altă variație a apărut în comunitățile evreiești din Europa de Est, unde ceapa și cartofii erau ingrediente ușor de procurat și ieftine. Astfel, kugelul de cartofi cu ceapă a devenit un preparat emblematic pentru comunitățile evreiești sărace, datorită simplității și accesibilității sale.

Astăzi, kugelul a căpătat multe forme și gusturi, de la kugelul de cartofi crocant până la versiuni dulci, cu tăieței, fructe uscate și condimente, care sunt populare în Statele Unite și Israel. În unele versiuni moderne, se adaugă verdețuri, usturoi sau chiar brânză, conferindu-i o tentă contemporană, dar păstrându-i caracterul de comfort food.

Kugelul de cartofi rămâne unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare evreiești, o expresie a tradiției și rezistenței comunității Ashkenazi, simbolizând bucuria meselor împărtășite în familie.

Descoperă mai jos rețeta de kugel de cartofi, detaliată pas cu pas.

Exit mobile version