Pâine / Pizza

Pâine de casă cu cartofi în aluat

Ne place pâinea preparată în casă și ne place să cochetăm cu aluaturile, iar de data aceasta am preparat o frumoasă și gustoasă pâine de casă cu cartofi în aluat.

Pâinea cu cartofi se prepară în două moduri: cu cartofi fierți în coajă, sau cu cartofi fierți ca pentru piure. De data aceasta am ales varianta piureului de cartofi.

Ne place în mod deosebit pâinea ardelenească cu cartofi, din comerț. Însă când avem timp și poftă de pâine caldă, preferăm pâinea de casă.

Citește și: Tortilla de casă cu carne de pui și legume

Nimic nu se compară cu aroma aluatului dospit ce-ți creează curcubeu pe cerul gurii. Și nimic nu se compară cu un colț de pâine caldă, ce te îmbie cu aburii săi.

Pentru o masă gustoasă și copioasă poți încerca și o reteță de tortilla: Tortilla. Rețetă de omletă spaniolă cu cartofi. 

Rețetă de pâine de casă cu cartofi în aluat

La rețeta de pâine cu cartofi se mai poate adăuga unt, exact ca la piure și lapte. Noi am mers pe rețeta clasică cu apă și ulei de data aceasta. Aluatul nu trebuie să fie ferm ca la pâinea clasică, pentru că ar îngloba multă făină. Se lasă ușor mai moale, dar nelipicios.

Găsiți pe blog mai multe rețete de pâine, din mai multe tipuri de făină, de unde vă puteți inspira. Găsiți și rețete de turte la tigaie, adaptate după celebrele turte preparate de bunica pe plita de la sobă.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Pâine cu cartofi în aluat, feliată

Gătește Pâine de casă cu cartofi în aluat

Timp de preparare

50 min

Nivel

mediu

Porții

1

Pâine cu cartofi în aluat, feliată

Ingrediente

  • 500 gr făină tip 650
  • 250 gr cartofi fierți
  • 250 ml apă
  • 1 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de zahăr
  • 50 ml ulei
  • 7 gr drojdie uscată

Mod de preparare

Începem prin a curăța cartofii, a-i spăla și a-i tăia în cuburi. Îi punem la fiert în apă rece cu sare.

Fierbem cartofii ca pentru piure, îi scurgem bine, păstrând 250 ml din apa în care au fiert. Apoi îi pasăm și adăugăm din apa fierbinte să obținem un piure mai moale. Lăsăm piureul să se tempereze, atât cât să suporte degetul temperatura.

Punem la mijlocul piureului temperat drojdia cu zahărul și le amestecăm cu puțin piure cald. Lăsăm drojdia să se activeze până se formează bule de aer deasupra.

Începem să adăugăm făină, treptat, alternativ cu uleiul și frământăm un aluat ușor ferm. Acoperim aluatul cu un ștergar de bucătărie curat și îl lăsăm la dospit aproximativ 40-50 de minute.

Tapetăm o tavă de copt cu puțin ulei și punem aluatul in ea. Noi am folosit o formă de guguluf, recent achiziționată, ocazie cu care am testat-o.

Mai lăsăm aluatul la crescut și în forma de copt, aproximativ 20-30 de minute. timp în care încălzim cuptorul la 180 de grade. Coacem minunata pâine cu cartofi în aluat pentru 40 de minute la 180 de grade, sau până se rumenește bine la suprafață.

O lăsăm să se tempereze bine înainte de a o felia. Textura aluatului cu cartofi este ușor umedă, iar gustul pâinii este foarte bun.

Să vă fie de folos!