Site icon Rețete Fel de Fel

Mucenici muntenesti. Reteta traditionala

Mucenici muntenesti

Desi mucenicii moldovenesti  si mucenicii impletiti imi plac mai mult, nu ma dau la o parte de la o portie aromata de mucenici muntenesti  fierti pentru ca am crescut cu ei. Oricum ii prepar in ambele variante din motiv de gusturi diverse 😀 si ma bucur de gustul lor minunat.
Acestia sunt mai migalosi pentru ca eu prepar pastele in casa si n-am nici aparat, dar, pentru cine nu are chef sau timp de mesterit optulete, poate folosi aparatul  sau poate cumpara din comert.

Ingrediente:

 

  • Aluat
  • 300 g faina
  • un sfert de lingurita de sare
  • 165 ml apa calduta
  • sau 300 g mucenici din comert
  • Sirop
  • 2,7 l apa
  • 250 g zahar
  • un sfert de  lingurita de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1/2 lingurita extract de vanilie sau un pliculet de zahar vanilat
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingura de scortisoara
  • 250 g miez de nuca tocat mai mare

Mod de preparare pentru reteta mucenici muntenesti:

Daca optati sa pregatiti pastele (optuletele ) acasa ,acestea trebuie facut cu o zi inainte pentru a se usca in voie.O varianta mai rapida este uscarea in cuptor la cea mai mica temperatura timp de o ora sau pana se intaresc.
Intr-un bol am pus faina si sarea si am inceput sa framant adaugand apa calduta.Am framantat bine pana aluatul a devenit omogen si elastic.
Am rupt din el bucatele cam de 2-3 grame si  din fiecare am facut cate un snurulet cam de 9-10 cm,pe care l-am unit intr-un cerc pe care l-am rasucit si i-am dat forma de 8.
Din aluatul de fata am obtinut 216 optulete care dupa ce au stat la uscat cantareau  300 g.
Am asezat mucenicii in tavi  pe hartie de copt si i-am last la uscat pana a doua zi.

Pregatim apoi siropul : punem la fiert apa si cand a dat primul clocot punem sarea ,zaharul si optuletele.

Fierbem la foc moderat pana ce se inmoaie(in jur de 25 de minute ) ,apoi adaugam cacaoa si scortisoara dizolvate cu cateva linguri de sirop,coaja rasa de lamaie si miezul de nuca tocat grosolan.

Mai lasam sa fiarba inca 3-4 minte si stingem focul.Nu va faceti griji daca vi se pare prea multa zeama,ei se vor mai umfla in oala. Servim calzi dar si reci sunt la fel de buni.Pofta buna!

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Exit mobile version