Site icon Rețete Fel de Fel

Pui la cuptor cu unt si ierburi aromate

pui la cuptor cu unt si ierburi aromate

Pui la cuptor cu unt si ierburi aromate, o reteta simpla si pe placul tuturor. Pui intreg la cuptor rumen si delicios, cu piele crocanta si carne suculenta.

Pentru un pranz sau o cina in familie, un pui la cuptor cu unt si ierburi aromate este perfect. Se prepara simplu si, in timp ce sta la cuptor, va puteti ocupa si de alte treburi. Garnitura va fi gata o data cu puiul, asa ca nu va ramane decat  sa preparati o salata.

 

Ingrediente:

 

 Mod de preparare pui la cuptor cu unt si ierburi aromate:

 

 

Incepeti prin a taia varful aripilor, „ciocurile” aflate mai jos de varful aripilor si glanda de grasime aflata deasupta tartitei. Puiul pe care l-am cumparat eu nu avea, asa ca am sarit peste aceasta operatiune 🙂 .

Stergeti apoi foarte bine puiul cu un servetel de bucatarie.

Parliti apoi pielea puiului cu o torta de bucatarie sau la flacara aragazului pentru a scapa de puf si fulgii micuti.

Sarati si piperati cu generozitate puiul, inclusiv in interior.

Intr-un bol amestecati untul moale cu boiaua de ardei dulce (sau iute, daca va place picant) si ierburile aromate.

Ungeti foarte bine puiul cu acest unt aromat. Incercati sa desprindeti usor pielea de pe piept si distribuiti si acolo din aceasta pasta aromata.

In interior puneti jumatatea de lamaie si cateii de usturoi.

Legati puiul cu o sfoara de bucatarie. Apropiati ciocanelele si legati-le cu nod, apoi intoarceti puiul si prindeti si aripioarele, ca in imaginile de jos.

*Intre timp incalziti cuptorul la 220° C.

Asezati puiul in tava care va merge la cuptor si lasati-l sa se odihneasca ( c-o fi obosit dupa atata chin 😀 ).

Curatati cartofii si taiati-i felii sau cuburi mari si morcovii pe jumatate. Asezati-i in tava in jurul puiului, presarati sare, piper, putina boia dulce si ace de romarin.

Turnati o canuta de apa si puneti puiul la cuptor.

Timp de 30 de minute lasati-l la 220°C, apoi reduceti temperatura la 190°C si continuati coacerea inca 40-45 de minute. Sau pana cand puiul s-a rumenit frumos, la fel cartofii si morcovii.

*Daca aveti un termometru, controlati temperatura interioara a carnii (de ex a pieptului sau a pulpei, fara a ajunge la os). Trebuie sa fie de 74-75°C.

Dupa ce ati scos tava de la cuptor, acoperiti pentru 10 minute puiul cu o folie de aluminiu iar apoi il puteti transfera pe un platou, alaturi de cartofi si morcovi.

Este grozav, rumen si gustos. Pofta buna!

 

La fel de bun este si puiul pe sare >>>

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.

Exit mobile version