Tort cu capsuni si frisca, o combinatie simpla si delicioasa si pe gustul tuturor. Are un blat simplu cu mac, insiropat cu vanilie, umplut si decorat cu frisca si fructe.
Va invit sa-l incercati ca tot vine sezonul capsunilor, este ideal ca desert de week-end dar poate fi facut cu succes si pentru o masa festiva.
Ingrediente:
- Blat (22 cm )
- 4 oua
- 125 g zahar
- 125 g faina
- 2 linguri de mac
- vanilie
- un praf de sare
- Sirop
- 300 ml apa
- 3 linguri de zahar
- o jumatate de pastaie de vanilie
- Umplutura si decor
- 700 ml smantana pentru frisca
- 3 linguri de zahar pudra
- 300-350 g capsuni
Mod de preparare pentru reteta de tort cu capsuni si frisca:
Intai preparam blatul.
Intr-un bol puneti ouale intregi, sarea, vanilia si zaharul. Mixati 7-8 minute pana cand compozitia va deveni consistenta, pufoasa si deschisa la culoare.
Cerneti faina si apoi amestecati-o cu macul. Incorpotati-o apoi in doau ture la cea de oua, amestecand usor, de sus in jos, cu miscari delicate.
Ungeti cu unt si tapetati cu faina o forma cu inel detasabil de 22 cm si turanti aluatul, nivelandu-l bine. Incercati sa turnati uniform, nu numai in mijloc, astfel blatul nu va creste mult la mijloc.
Coaceti 25-30 de minute la 180° sau pana cand trece testul scobotorii. Scoateti blatul si lasati-l la racit pe un gratar.
Cand este complet rece, taiati-l in trei foi.
*Cel mai bine se taie a doua zi,de aceea este de preferat sa-l preparati cu o zi inainte.
Siropul se prepara simplu amestecand toate ingredientele pe foc pana cand se topeste zaharul. Scoate-ti pastaia de vanilie si lasati-l sa se raceasca bine.
Mixati smantana pentru frisca iar cand capata consistenta, adaugati si zaharul pudra.
*Inainte de a mixa smantana pentru frisca asigurati-v ca vasul pe care il folositi este rece,eventual puneti 10 minute in congelator si paletele mixerului.
*Smantana trebuie sa fie foarte rece si sa aiba cel putin 35% grasimi,astfel veti avea o frisca ferma care nu se va lasa dupa mixare.
Ce facem cu capsunele
Spalati uscati cu servetele absorbante capsunele. Opriti pentru decor 5-6 si restul taiati-le bucati mici.
Insiropati prima foaie de blat, puneti un strat de frisca si unul de capsuni, acoperiti cu al doilea, siropati-l, acoperiti-l cu frisca si fructe si in sfarsit ultima foaie de blat si sirop.
Cu frisca ramasa imbracati tortul si decorati-l dupa imaginatie.
Eu am decorat cu jumatati de capsuni pe margini, in mijloc una mare taiata evantai si rozete de frisca.Pastrati-l la rece pana in momentul servirii.
Spor la treaba si pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.