Dulciuri

TORT CU CAPSUNI SI FRISCA

 

Tort cu capsuni si frisca, o combinatie simpla si delicioasa si pe gustul tuturor.Are un blat simplu cu mac,insiropat cu  vanilie,umplut si decorat cu frisca si fructe.

Va invit sa-l incercati ca tot vine sezonul capsunilor,este ideal ca desert de week-end dar poate fi facut cu succes si pentru o masa festiva.

 

Ingrediente

  • Blat (22 cm )
  • 4 oua
  • 125 g zahar
  • 125 g faina
  • 2 linguri de mac
  • vanilie
  • un praf de sare
  • Sirop
  • 300 ml apa
  • 3 linguri de zahar
  • o jumatate de pastaie de vanilie
  • Umplutura si decor
  • 700 ml smantana pentru frisca
  • 3 linguri de zahar pudra
  • 300-350 g capsuni

 

Mod de preparare tort cu capsuni si frisca 

Intai preparam blatul.

Intr-un bol puneti ouale intregi,sarea,vanilia si zaharul.Mixati 7-8 minute pana cand compozitia va deveni consistenta,pufoasa si deschisa la culoare.

Cerneti faina si apoi amestecati-o cu macul.Incorpotati-o apoi in doau ture la cea de oua,amestecand usor,de sus in jos,cu miscari delicate.

BLAT SIMPLU CU MAC

Ungeti cu unt si tapetati cu faina o forma cu inel detasabil de 22 cm si turanti aluatul,nivelandu-l bine.Incercati sa turnati uniform,nu numai in mijloc,astfel blatul nu va creste mult la mijloc.

Coaceti 25-30 de minute la 180° sau pana cand trece testul scobotorii.Scoateti blatul si lasati-l la racit pe un gratar.

BLAT SIMPLU CU MAC.jpg1

Cand este complet rece,taiati-l in trei foi.

*Cel mai bine se taie a doua zi,de aceea este de preferat sa-l preparati cu o zi inainte.

tort cu frisca si capsune

Siropul se prepara simplu amestecand toate ingredientele pe foc pana cand se topeste zaharul.Scoate-ti pastaia de vanilie si lasati-l sa se raceasca bine.

sirop de vanilie

Mixati smantana pentru frisca iar cand capata consistenta,adaugati si zaharul pudra.

*Inainte de a mixa smantana pentru frisca asigurati-v ca vasul pe care il folositi este rece,eventual puneti 10 minute in congelator si paletele mixerului.

*Smantana trebuie sa fie foarte rece si sa aiba cel putin 35% grasimi,astfel veti avea o frisca ferma care nu se va lasa dupa mixare.

tort cu frisca si capsune.jpg1

Spalatisi uscati cu servetele absorbante capsunele.Opriti pentru decor 5-6 si restul taiati-le bucati mici.

Insiropati prima foaie de blat ,puneti un strat de frisca si unul de capsuni ,acoperiti cu al doilea,siropati-l,acoperiti-l cu frisca si fructe si in sfarsit ultima foaie de blat si sirop.

Cu frisca ramasa imbracati tortul si decorati-l dupa imaginatie.

tort cu frisca si capsune.jpg2

Eu am decorat cu jumatati de capsuni pe margini,in mijloc una mare taiata evantai si rozete de frisca.Pastrati-l la rece pana in momentul servirii.Pofta buna !

Tort cu frisca si fructe

tort cu frisca si capsune