Tort cu crema ganache, poate cel mai simplu de preparat, dar si destul de gustos si aspectuos.
Astazi este o zi speciala pentru mine.Am implinit 40 de ani de viata si 5 ani de Retete fel de fel .Ani frumosi,plini de realizari , bucurii si multa experienta acumulata .Am cunoscut oameni frumosi ,mi-am facut multi prieteni si am trait clipe minunate.
Va multumesc tuturor ca sunteti alaturi de mine si ca apreciati tot ceea ce fac .
Pentru aceste ocazii am vrut un tort simplu,ciocolatos cu blat umed de cacao si crema ganache de ciocolata .Am ales sa-l imbrac in pasta de zahar si sa-l decorez in ton cu sarbatorile ce vor urma 🙂 .
Ingrediente:
Blaturi (2 buc de 22 cm diametru )
- 250 g faina
- 80 g cacao
- 400 g zahar
- un varf de lingurita de sare
- 2 oua mari
- 1 lingurita de praf de copt
- 2 lingurite bicarbonat
- 125 ml ulei
- 250 ml iaurt simplu
- 125 ml cafea tare
- Crema ganache
- 300 ml smantana pentru frisca
- 100 g ciocolata neagra (54 % cacao )
- 200 g ciocolata cu lapte
- Decor
- 800 g pasta de zahar (click pentru reteta )
- colorant gel rosu si verde
Mod de preparae pentru reteta tort cu crema ganache:
Blaturile se fac foarte usor .Multumesc Gabriela pentru reteta ,blaturile au fost pe gustul meu,consistenta umeda,excelenta.
Asadar,intr-un vas amestecam ingredientele lichide ( ouale,uleiul,iuaurtul si cafeaua ) iar in altul cele solide (faina,cacaoa ,zaharul,sarea,praful de copt,bicarbonatul ).
Le unim si amestecam doar cat este necesar sa se omogenizeze compozitia .Obtinem un aluat care curge de pe tel.
Impartim compozitia in doua parti egale .
Transferam fiecare parte de aluat in doua forme (acoperite cu hartie de copt pe fund siunse cu unt pe margini ) cu diametrul de 22 cm si le coacem 30-35 de minute la 175 °C.
Daca nu aveti doua forme ,coaceti blaturile pe rand ,apoi lasati-le sa se raceasca pe un gratar .
Pentru crema ganache ,incalziti smantana pentru frisca pana atinge punctul de fierbere .Adaugati ciocolata rupta bucatele si amestecati pana se topeste complet.Dati la rece cateva ore sau peste noapte si apoi mixati-o pana se dubleaza in volum.
Pasta de zahar trebuie pregatita inainte cu o zi .
Impartiti-o in trei bucati ,trei sferturi lasati-o alba iar celalalt sfert ,impartit in doua colorati-le in rosu si verde.
Asamblati tortul .Puneti primul blat,intindeti crema peste el ,pastrand deoparte 3-4 linguri pentru suprafata tortului.Adaugati cel de-al doilea blat si nivelati bine,acoperindu-l cu crema ramasa.Trebuie un strat foarte subtire,cat sa adere pasta de zahar.
Imbracat-l cu pasta de zahar alba si decorati-l dupa imaginatie .Eu am preferat un decor festiv cu fulgi de zapada , frunzesi fructe de ilex (ilex aquifolium ) sau ilice.
Am pastrat tortul la rece pana in momentul servirii .Delicios !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.