De obicei prepar ciocolata de casa in foi de napolitana in jurul sarbatorilor de iarna dar cum pofta a fost mare, am incalcat regula 🙂 . Este un desert care nu lipseste niciodata de pe platoul cu prajituri pentru ca ne place mult tuturor. In plus, este spornica, necesita doar cateva ingrediente simple si se face foarte repede.
In general o aromez cu rom, mi se pare combinatia perfecta dar, de data asta am ales vanilia, care este aroma mea preferata. Am imbogatit-o cu migdale decojite si prajite usor si un mix de fructe deshidratate dar voi puteti alege combinatia care va este pe plac. Este la fel de buna cu nuci prajite, alune, caju, arahide si stafide, curmale, smochine, caise, goji sau orice altceva aveti la indemana.
Ingrediente:
- 1 foaie de napoliatana (27,5×37,5 cm)
- 120 ml apa
- 170 g zahar
- 100 g unt
- 250 g lapte praf
- 40 g cacao
- 1 lingurita extract de vanilie/ esenta de rom
- un praf de sare
- 70 g migdale prajite (sau nuci, alune, caju)
- 60 g mix de fructe deshidratate
Mod de preparare pentru reteta de ciocolata de casa in foi de napolitana:
In primul rand taiati untul cubulete si lasati-l la temperatura camerei. Daca este rece din frigider, va raci siropul si compozitia se va intari prea repede.
Intr-o craticioara puneti apa si zaharul la foc mic. Amestecati continuu si, de cand a inceput sa fiarba, mai lasati exact 3 minute la foc mic.
Trebuie sa obtinem un sirop dens, nu foarte fluid sau foarte gros. De el depinde reusita ciocolatei; daca e prea subtire ciocolata va fi moale iar daca e prea gros , ciocolata se va sfaramita.
Dupa ce stingeti focul adaugati untul moale si amestecati pana se topeste. Puneti apoi si laptele praf, cacaoa si praful de sare.
Incorporati migdalele tocate, merisoarele si vanilia.
Taiati foaia de napolitana in jumatate pe latime. Puneti o folie alimentara pe un capac de lemn, asezati o foaie de napolitana si intindeti ciocolata.
*Sau, daca aveti un recipient micut sau o tavita, o puteti monta acolo.
Acoperiti-o cu a doua foaie, infasurati bine cu folia si puneti deasupra un alt capac sau o greutate, cat sa tina ciocoolata de casa usor presata.
Puneti ciocolata de casa in foi de napolitana la rece, pentru cateva ore. Apoi, cu un cuit cu lama subtire, taitai-o in forma dorita.
Spor la treaba si pofta buna!
Daca va place ciocolata alba, va recomand o reteta delicioasa, cu cereale si merisoare uscate.
- CIOCOLATA DE CASA CU CEREALE SI MERISOARE USCATE ( click pentru reteta)
Sau, ciocolata cu cacao, arahide si stafide aurii.
- CIOCOLATA DE CASA (click pentru reteta)
* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.
*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.