Iubim tare mult clătitele și în varianta sărată, iar acum, în plin sezon al dovleceilor, prepar foarte des rețeta de Clătite aperitiv cu dovlecel și brânză.
Sunt tare gustoase aceste clătite, servite cu diverse creme sau cu diverse sosuri. Nouă ne plac tare mult și simple, când sunt calde.
Se pot prepara și sub formă de pancakes, doar textura aluatului trebuie să fie mai densă.
Le-am copt într-o minunată tigaie din Setul de tigăi Regis Stone Copper MaxiSet de la Aloshop.tv – click pe link pentru detalii.
Ador aceste tigăi pentru că odată ce se încing, își mențin mult timp căldura, datorită particulelor de piatră și cupru, dar și a carcasei din aluminiu forjat și a bazei din oțel inoxidabil ce distribuie căldura uniform. Clătitele se rumenesc bine pe prima parte, iar când se întorc, nu mai este nevoie să ținem tigaia pe foc, ci doar să o acoperim cu un capac.
Din categoria rețetelor de clătite aperitiv, găsiți pe blog și rețeta Clătite aperitiv din piure de cartofi cu brânzeturi.
Recomand cu drag și rețeta Pancakes cu șuncă și cașcaval.
Ingrediente
- 3 ouă
- 200 ml lapte
- 150 ml apă minerală
- 1 dovlecel de mărime medie
- 200 gr brânză de vaci, proaspătă
- 150 gr brânză telemea
- sare și piper, după gust
- 1 legătură de mărar verde
- 5-6 frunze de busuioc
- 450 gr făină
- 5 gr praf de copt
- puțin unt, pentru uns tigaia, sau ulei
Rețeta Clătite aperitiv cu dovlecel și brânză – Mod de preparare
Pregătim aluatul pentru clătite aperitiv .
Spălăm bine dovlecelul și îl dăm pe răzătoarea mare. Nu îl decojim decât dacă coaja este deteriorată.
Sfărâmăm, sau dăm pe răzătoare, brânza telemea și o amestecăm cu brânza proaspătă.
Mixăm ouăle cu un praf de sare și unul de piper până devin spumoase. Adăugăm laptele, apoi dovlecelul și brânzeturile și omogenizăm compoziția. Adăugăm mărarul tocat împreună cu frunzele de busuioc. Încorporăm făina cernută cu praful de copt, apoi diluăm compoziția cu apă minerală. Aluatul pentru clătite aperitiv trebuie să fie ceva mai dens decât cel de la clătitele clasice. Lăsăm aluatul de clătite aperitiv să se odihnească 10 minute, timp în care praful de copt se activează. Praful de copt este opțional, clătitele se coc și fără acesta, dar eu am vrut să fie și puțin pufoase.
Încingem tigaia unsă cu puțin unt, sau ulei și întindem la baza ei un strat din aluatul de clătite aperitiv, ceva mai gros decât la clătitele clasice.
Coacem clătitele pe prima parte la foc mediu, apoi le întoarcem și reducem intensitatea focului, sau îndepărtăm tigaia de pe foc și o acoperim cu capac.
Eu am copt clătitele în ambele variante, pentru a testa tigaia. Și, de asemeni, am testat tigaia și unsă cu ulei și unsă cu unt, dar și neunsă. Diferența este că cele neunse au o culoare uniformă, iar cele unse cu unt se rumenesc mai accentuat.
Am servit fiecare câte o clătită simplă, caldă, că tare bune sunt și așa simple, iar pe cele care au rămas, le-am servit reci, umplute cu o cremă de brânză asezonată cu puțină dulceață de ardei iuți.
Să vă fie de folos!