Din când în când mai poposim și prin bucătăriile altor popoare pentru inspirație. De data ne-am oprit în bucătăria sârbească pentru o rețetă de pastă de ardei copți cu vinete, denumită Ajvar.
Ajvarul este un preparat tradițional balcanic. Este o gustare ce a devenit foarte populară în Iugoslavia după al doilea război mondial. Rețeta a fost preluată și de țările din sud-estul Europei. Este ușor asemănătoare cu rețeta de zacuscă clasică, dar lipsesc ceapa și condimentele.
Ajvarul este considerat de fapt un condiment. Poate fi folosit ca și ketchupul la rețetele cu sosuri, precum rețeta de chiftele la cuptor în sos de roșii cu usturoi. Merge bine și la paste sau la pizza, etc. Este ideal a fi servit cu fripturi preparate la grătar sau la cuptor. Este delicios servit și pe platourile cu mezeluri crud-uscate sau afumate și cu brânzeturi. Se pot tartina cu acest sos și feliile de pâine pentru sandvișuri. Și burgeri vor fi delicioși glazurați cu un așa sos.
Cum se prepară rețeta de pastă de ardei copți cu vinete – Ajvar
După cum am amintit mai sus, ajvarul se prepară din ardei copți și vinete coapte. Se mai adaugă sare și ulei. Nu necesită alte condimente pentru a nu îi influența gustul. Dacă se dorește picant se adaugă ardei iute, după gust. Există și rețete de ajvar simple, doar din ardei, dar combinația de ardei cu vinete este una deosebită.
Mai găsiți pe blog astfel de sosuri în secțiunea ”Conserve”. Găsiți și o colecție de rețete de zacuscă și de conserve de roșii de unde vă puteți inspira.
Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de rețeta de pastă de ardei copți cu vinete – Ajvar.