Chifteluțe / Carne tocată

Chiftele la cuptor în sos de roșii cu usturoi

Nu puteam lăsa sezonul roșiilor de grădină să treacă fără a prepara această delicioasă rețetă de chiftele la cuptor în sos de roșii cu usturoi.

Chiftelele preparate la cuptor sunt chiar gustoase, dar și mai sănătoase decât prăjite. Iar în combinație cu sosul de roșii cu usturoi, ușor picant, au un gust demențial.

Rețeta de chiftele la cuptor am prezentat-o anterior. Și în rețeta de față tot la fel se procedează pentru pregătirea compoziției, dar și pentru prepararea chiftelelor.

Și rețeta sosului de roșii este prezentată pe blog, dar pentru rețeta de față am adăugat usturoi din belșug și mai puțin ardei iute.

A rezultat un preparat extrem de gustos, numai bun de servit la una dintre mesele principale ale zilei.

Rețeta de Chiftele la cuptor în sos de roșii cu usturoi

Inițial am avut în plan o rețetă de perișoare în sos de roșii, mult adorată de întreaga familie. Apoi, ne-am gândit că putem pregăti și o garnitură de orez, perfectă pentru chiftele în sos de roșii. Dar merg tare bine servite cu o porție generoasă de mămăligă.

Mai găsiți pe blog diferite rețete de chiftele cu sosuri, sau simple, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chiftele la cuptor în sos de roșii cu usturoi.

Tigaie cu chiftele la cuptor în sos de roșii cu usturoi

Gătește Chiftele la cuptor în sos de roșii cu usturoi

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

8

Tigaie cu chiftele la cuptor în sos de roșii cu usturoi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru chiftele la cuptor:
  • 1 kg carne tocată, vită + porc
  • 3 cepe mai mici
  • 4 cartofi, medii
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 morcov mare
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 lingură de sare
  • 1/2 linguriță de piper măcinat
  • 2 lingurițe de cimbru uscat
  • 1 linguriță de maghiran uscat
  • 1 linguriță de boia dulce și afumată
  • 2-3 ouă
  • Ingrediente pentru sos de roșii cu usturoi:
  • 2 kg roșii de grădină
  • 2 cepe mari
  • 5 căței de usturoi
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 crenguță de cimbru proaspăt
  • 5-6 frunze de busuioc
  • sare și piper, după gust
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1/2 linguriță de boia iute
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

Începem cu prepararea chiftelelor. Curățăm ceapa și usturoiul, le dăm pe răzătoare sau le tocăm cu robotul. Le adăugăm peste amestecul de carne tocată.

Curățăm cartofii și morcovul, îi spălăm și îi dăm pe răzătoarea mare. Stoarcem bine răzătura de cartofi și morcov în mâini pentru a elimina lichidul. Apoi adăugăm și aceste ingrediente peste amestecul de ingrediente de mai sus.

Presărăm deasupra sarea și condimentele, pătrunjelul verde, tocat mărunt și omogenizăm compoziția. Apoi încorporăm și cele două sau trei ouă. Dăm compoziția de chiftele pentru minim 30 de minute la rece, pentru a se întrepătrunde bine aromele.

Pornim cuptorul la 180 de grade. Cu o lingură, luăm din amestecul de ingrediente și formăm chiftelele cam cât o minge de ping pong. Le așezăm în forme de brioșe și le dăm la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau până sunt bine rumenite.

Pe la jumătatea timpului, sau când încep să se rumenească deasupra, le întoarcem și pe partea cealaltă, cu o furculiță.

Între timp, pregătim și sosul de roșii.

Punem uleiul la încins și adăugăm în el ceapa tocată mărunt, împreună cu 2-3 căței de usturoi tocați mărunt. Când ceapa începe să se pătrundă puțin, adăugăm roșiile decojite și tocate în cuburi. Fierbem sosul de roșii până când devine consistent.

Pe parcursul fierberii, adăugăm în sos crenguța de cimbru și condimentele, iar spre final de fierbere, adăugăm frunze de busuioc rupte mărunt și restul de căței de usturoi răzuiți. Adăugăm și câteva rondele de ardei iute, atât cât suportăm gustul picant.

Când chiftelele sunt preparate, le scoatem din formele de brioșe și le scufundăm în sosul de roșii. Le mai lăsăm la cuptor 10-15 minute, să se întrepătrundă bine gusturile. Le scoatem din cuptor și presărăm pătrunjel verde pe deasupra.

Le servim simple, sau cu o garnitură de orez, de cartofi, sau chiar cu mămăliguță.

Spor și poftă bună!