Prajitura Greta Garbo sau Jerbo, reteta veche, adaptata dupa Silvia Jurcovan. Prajitura cu foi din aluat dospit, umplute cu gem acrisor de prune sau caise si nuci macinate, decorata cu glazura de cacao.
Ca sa folosesc si ultimul borcan cu gem de prune de anul trecut, am praparat prajitura Greta Garbo sau Jerbo. Nu-mi place sa pastrez conservele ani la randul pentru ca fac proaspete in fiecare an. Asa ca l-am valorificat in acest desert grozav, care ne place foarte mult.
Este o prajitura foarte gustoasa, care se fragezeste pe zi ce trece, cu foi, gem, nuci macinate si glazura de cacao. Se coace totul intr-o tava, asadar nu trebuie sa va speriati de coptul foilor.
Incercati-o, este cu adevarat delicioasa!
Ingrediente:
- Aluat ( pentru 4 foi de 25×30 cm)
- 600 g faina
- 25 g drojdie proapata
- 100 g zahar pudra
- 200 g unt
- 2 oua
- 250 g smantana grasa (24% grasimi)
- un varf de lingurita de sare
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- Umplutura
- 350 g gem acrisor de prune
- 100 g zahar tos
- 250 g nuci macinate
- Glazura
- 120 g zahar
- 100 ml apa
- 50 g cacao
- 50 g unt
Mod de preparare pentru prajitura Greta Garbo:
Intr-un bol mare lichefiem drojdia cu zaharul pudra.
Adaugam untul moale si amestecam, apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Incorporam apoi smantana, sarea si coaja de lamaie.
La final punem faina si framantam un aluat nu prea tare, care nu se lipeste de maini. Lasam aluatul la crescut 15-20 de minute.
Apoi il impartim in 4 bucati egale.
Din fiecare bucata intindem cate o foaie de dimensiunea tavii (25×30 cm). Presarati putina faina pentru a nu se lipi.
Transferam foaia in tava, prasaram o parte din gem, presaram nuci macinate si zahar. Impartiti (vizual) in trei prti gemul, nucile si zaharul, astfel incat sa avem cantitati egale pentru cele trei foi.
Continuati asa pana terminati aluatul si ingredientele pentru umplutura. Ultima foaie ramane neunsa.
Coaceti prajitura 50-60 de minute la 180°C, pana se rumeneste frumos deasupra.
Dupa ce s-a copt, lasati-o la racit in tava, apoi rasturnati-o pe un capac de lemn.
Cat timp se raceste prajitura, preparati glazura de cacao.
Puneti intr-un vas zaharul, cacaoa, apa si fierbeti timp de 5 minute din momentul in care a inceput sa fiarba. Stingeti focul, adaugati untul si lasati-o sa se racoreasca.
Cand s-a mai ingrosat, glazurati prajitura si puneti-o la frigider.
Dupa cateva ore, o puteti taia in forma dorita si manca.
Spor la treaba si pofta buna!
* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.
*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.