FOI PENTRU PRAJITURI

Cand vine vorba de foi pentru prajituri, acestea se numara printre favoritele mele. Este reteta de baza pe care o folosesc cel mai des cand vreau sa prepar o prajitura cu foi si crema. Sunt foi cu amoniac, coapte pe fundul tavii, care se fragezesc minunat dupa umplerea cu diverse creme. In functie de gusturile voaste puteti alege crema preferata. Fie ca vreti o crema de vanilie, de ciocolata, lamaie sau caramel, este important sa fie o crema fiarta care, pusa calduta pe foi, le va inmuia si veti obtine o prajitura delicioasa.

Ingrediente

  • pentru 6 foi 30 cm x 33 cm
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 2 lingurite rase de amoniac (bicarbonat de amoniu )
  • 2 linguri de otet (sau zeama de lamaie )
  • un praf de sare
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 650-670 g faina

Mod de preparare foi pentru prajituri

Intr-un bol batem ouale cu zaharul si un praf de sare, adaugam laptele si amestecam bine sa se topeasca zaharul complet. Turnam uleiul, punem vanilia si amoniacul stins cu doua linguri de otet sau zeama de lamaie.

Incorporam faina si framantam pana obtinem un aluat omogen care nu trebuie sa fie prea tare sau prea moale.

 

Impartim aluatul in 6 bucati (in jur de 200 g/una ) si intindem foi subtiri, pe care le punem pe fundul tavii presarate cu faina. Si pe blatul de lucru presarati faina sa puteti intinde foile mai usor patru ca sunt foarte subtiri. Inainte de a le baga la cuptor intepati-le din loc in loc cu o furculita pentru a evita umflaturile 🙂 .

Eu folosesc tavile de la aragaz care au 30×33 cm si, inainte de a aprinde cuptorul intind o foaie, dau drumul cuptorului sa se incalzeasca (la 180° C ) si apoi intind alta foaie. Am astfel pregatite doua foi pe tavi si, pe masa de lucru mai intind una. Foile se coc foarte repede, dureaza 10-13 minute, asa ca aveti grija si stai cu ochii pe ele. Cand s-au rumenit usor sunt gata.

Asa cum spuneam si in introducere, foile se vor fragezi dupa ce sunt umplute cu o crema calduta, asa ca nu va speriati daca sunt tari in stadiul asta :).

Umpleti-le, la alegere cu crema preferata. Pentru a le putea umple, aveti nevoie de 1,4 kg- 1,5 kg de crema. Mai jos va propun cateva idei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

8 comentarii la “FOI PENTRU PRAJITURI”

  1. Buna seara draga mea Iuliana,
    te rog spune-mi daca nu am amoniac(aici nici nu s-a auzit de el vreodata)cu ce pot sa-l inlocuiesc???
    Iti multumesc si iti doresc ca DUMNEZEU sa te binecuvanteze alaturi de toti cei dragi tie.
    Valeria B.M.

      1. Buna seara draga mea draga Iuliana.Iti multumesc pentru raspunsul promt si drag al tau ,ca de obicei.Da,sunt foarte bune foile cu miere,dar la creme cu nuca ,in general la creme mai „blande”.Intr-adevar mama mea draga,pe vremuri ,cand mai era aici,langa mine,facea reteta acestor foi cu bicarbonat de amoniu si tareeee bune ieseau prajiturile cand,dupa o zi unse cu crema erau desavarsite prajiturile.Cea mai buna prajitura pe care o facea printre alte 12 feluri de prajituri(caci la fiecare sarbatoare facea 13 feluri de prajituri,si acum m-a intreb cu de reusea)se numea Tzitronenschaft.Foile astea ale tale si crema acrisoara lamaie unt.Wow si mai ales ca le facea mama.Iti multumesc infinit pentru dragalasenia ta si pentru retetele tale fara asemanare(caci retete reusite si usoare ca ale tale nu am mai pomenit decat in caietul mamei) si iti doresc din tot sufletul meu ca : DUMNEZEU sa te binecuvanteze alaturi de toti cei dragi tie suflet frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *