Site icon Rețete Fel de Fel

Rata intreaga la cuptor cu mere si portocale

rata intreaga la cuptor

Rata intreaga la cuptor cu mere si portocale. Friptura de rata, frageda, suculenta si aromata, reteta pas cu pas.

Pentru seara de Revelion am ales sa prepar rata intreaga la cuptor. Este atat de gustoasa si usor de facut incat merita s-o preparati macar o data.

Multumesc Laura pentru reteta, friptura a fost minunata!

 

Ingrediente:

 

 

Mod de preparare  pentru reteta rata intreaga la cuptor cu mere si portocale:

Intai de toate curatati cu atentie penele si eventualele tuleie. Pe cele ramase parliti-le cu un  pistol arzator sau pe flacara aragazului. Indepartatati si glada de grasime aflata deasupra tartitei. Apoi uscati bine rata cu servetele absorbante (inclusiv interiorul pasarii).

Feliati marul si portocala. Curatati cateii de usturoi si tocati marunt acele unei ramurele de rozmarin.

Ungeti rata pe toate partile cu uleiul de masline, prasarati sare, piper (si in interior) si rozmarinul tocat. Umpleti rata cu felii de portocala, mar, cateii de usturoi si ramura de rozmarin.

Legati cu o sfoara de bucatarie picioarele pasarii si asezati-o intr-o tava pentru cuptor. Alaturi puneti restul de felii de mar si portocala.

*Nu este nevoie sa adaugati apa sau alte lichide, fructele vor lasa suc iar rata grasime. Suficient pentru ca friptura sa se gateasca perfect.

Incalziti cuptorul la 210°C si bagati tava acoperita cu un capac sau o folie de aluminiu. Dupa 15 minute, reduceti temperatura la 190°C si continuati coacerea inca o ora.

Rata mea a fost destul de mica si a fost gata intr-o ora si jumatate. Dar, in functie de greutatea pasarii, calculati o ora pentru fiecare kilogram de carne.

Dupa ce timpul s-a scurs, scoateti tava de la cuptor si ungeti-o cu mierea amestecata cu mustarul.

Bagati din nou rata la cuptor si mai lasati-o doar pana cand se rumeneste, apoi intoarceti-o si ungeti-o si pe spate. Lasati-o pana prinde o culoare frumoasa, rumena.

Mai intoarceti rata inca o data cu pieptul in sus si ungeti-o din nou cu emulsia ramasa. Cand s-a rumenit frumos, rata intreaga la cuptor este gata.

Pregatiti si o garnitura

Cat timp se gateste rata, puteti prepara ca si garnitura cartofi aromati la cuptor sau varza rosie calita.

Inainte de servire, friptura are nevoie de 10-15 minute pentru a se odihni. Este grozava, suculenta, frageda si aromata.  Spor la treaba si pofta buna!

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Exit mobile version